Social Climate Tech News

Mon 11 2022
Image

Varma dagar leder till fler psykiska nödsituationer

by bernt & torsten

Varma sommartemperaturer driver upp antalet människor som lider av psykiska nödsituationer, har den mest omfattande studien hittills visat.

Analysen av medicinska journaler från miljontals amerikanska medborgare visade en genomsnittlig ökning på 8% av antalet akuta sjukhusbesök på dagar då temperaturen var bland de översta 5% av de som registrerades under den decennielånga studien.

Effekten sågs för nästan alla psykiska tillstånd, inklusive stress, humör och ångeststörningar, schizofreni, självskadebeteende och missbruksstörningar. Frekvensen av extrema temperaturer drivs upp av klimatkrisen, och forskarna sa att deras arbete kan hjälpa mentalvårdstjänster att förutsäga och förbereda sig för tider av större behov.

Den medicinska databasen som användes för analysen omfattade inte personer utan sjukförsäkring.

Studien visade att den största ökningen av antalet akutbesök var i norra USA, och steg till 12 % i den nordvästra regionen. Anledningen kan vara att de som bor på varmare platser redan är bättre anpassade, med mer tillgång till exempelvis luftkonditionering.

Enligt en rapport i maj 2021 orsakar klimatkrisen enorma dolda kostnader för människors mentala hälsa runt om i världen, såsom värmeböljor som ökar antalet självmord, översvämningar som lämnar offer traumatiserade och förlust av matsäkerhet, hem och försörjning som orsakar stress och depression.

Den senaste forskningen, som publicerades i tidskriften Jama Psychiatry, undersökte anonymiserade data om 3,5 miljoner akuta sjukhusbesök för psykiska störningar gjorda av 2,2 miljoner människor från 2010-2019. Studien fokuserade på de varmaste månaderna, maj till september, och omfattade 2 775 län, som står för 98 % av USA:s medborgare. Sju av de varmaste åren som registrerats för USA har inträffat sedan 2014, noterade forskarna.

Den ökade risken var något högre för män än för kvinnor, fann forskarna, potentiellt för att män är mindre benägna att söka tidig hjälp och därför kan behöva akutvård oftare. De enda större psykiska störningar som inte föranledde en ökning av akutbesök under varma dagar var personlighets- och beteendestörningar, som är relativt sällsynta och därför hade ett mindre urval.

Ökningen av antalet akutbesök var liknande för de flesta sjukdomar, sa forskarna, vilket tyder på att värmen förvärrar befintliga förhållanden. Detta kan bero på ökad irritation eller obehag under dagtid eller av störningar i sömnen under varma nätter.

Studien använde en “case-crossover”-design, där individer följs under en tidsperiod och kan därför fungera som sina egna experimentella kontroller. En persons ökade risk för akutbesök en varm dag beräknades genom att den dagen jämfördes med samma veckodag veckan före och efter. Detta tar bort andra personliga faktorer som kan påverka resultaten, såsom ålder eller yrke.

Share:

Leave A Comment