Press "Enter" to skip to content

De hasteforanstaltninger, vi skal træffe for at afkøle vores varme byer

Over hele verden falder temperaturerne i byområder. Hvad kan vi gøre?

Med hedebølger, der sandsynligvis vil blive hyppigere, kan det være nyttigt at se, hvordan andre garvede regioner har tilpasset deres byer til at klare.

I Dubai er en ny udendørs shoppinggade blevet omhyggeligt tilpasset ørkenklimaet. Det blev præsenteret som et nyt koncept for denne nation, der er afhængig af indendørs indkøbscentre, designet på samme måde som en gågade, der er kendt for dem i mindre tørre klimaer. En barmhjertig brise flød langs fortovet, og jeg spekulerede på, hvilket smart miljødesign der fik gaden til at føles så meget køligere end resten af den svulmende by.

Mellem hver lagerenhed havde rækker af jetfly travlt med at pumpe forarbejdet iskold luft ud i 40C varmen. I mellemtiden, omkring bagsiden af blokken, spyede generatorer varm udsugningsluft, hvilket gjorde andre gader endnu mere ulidelige for dem uden for det afkølede private område.

Efterhånden som temperaturerne stiger over hele verden, hvor London forventes at føles som Barcelona i 2050, og Madrid bliver som Marrakech, er der en fare for, at udendørs vekselstrømsenheder snart kan blive lige så allestedsnærværende som terrassegasvarmeren – de kolossale emissioner fra begge fremskynder det ekstreme vejr, de er designet til at afbøde.

Aircondition er næsten unikt energiintensivt, og dets anvendelse vil kun vokse. Under en nylig hedebølge i Beijing gik halvdelen af byens strømkapacitet til AC. Efterhånden som de varme udviklingslande bliver mere velstående, og velstående nationer bliver varmere, vurderer Det Internationale Energiagentur, at den energi, der bruges på aircondition, vil tredobles inden 2050 – en vækst, der svarer til den nuværende efterspørgsel efter elektricitet i USA og Tyskland tilsammen.

Så hvordan kan vi tilpasse vores bygninger, gader og offentlige rum til at klare sig uden at pumpe energiintensiv, mekanisk afkølet luft ud og yderligere opvarme vores planet i processen?

Den største årsag til den urbane varmeø-effekt – som kan gøre byer op til 10 C varmere end nærliggende landdistrikter – er de ting, de er lavet af hårde, mørke, tætte materialer som beton, mursten, asfalt og asfalt, som absorberer solens varme om dagen og genudstråler den om natten. Det lyder som en for simpel løsning, men nogle hævder, at en af de mest effektive foranstaltninger til at køle byer ned er at få deres overflader til at reflektere lys i stedet for at absorbere det – især hvor du måske ikke har til hensigt at se: op på taget.

Forskere ved University of Oxford fandt ud af, at omdannelse af hustage til en lysere, mere reflekterende farve kan reducere dagtemperaturerne med op til 3 C under en hedebølge. Det lyder måske ikke som en enorm forskel, men forskerne konkluderede, at en sådan reduktion kunne reducere antallet af varmerelaterede dødsfald med op til en fjerdedel – en massiv livreddende foranstaltning, da der var over 2.500 overskydende dødsfald fra varme under hedebølgen i 2020.

Overvej Middelhavslandene, hvor husene er malet hvide. Jo mere reflekterende loftet er, desto lavere bliver den omgivende lufttemperatur. Ændring af kun halvdelen af industri- og erhvervsbygninger med deres ekspansive hustage havde den samme indvirkning på at sænke temperaturen som tilpasning af enhver boligbygning i en by – hvilket tyder på, at reel forandring let kan implementeres med en justering af planlægningspolitikken.

I USA er det hvide tagkorstog allerede i gang. Forskning fra NASA har vist, at et hvidt tag i New York City kan være 23C køligere end et typisk sort asfalttag på den varmeste sommerdag. Byens Cool Roofs-kampagne, der blev lanceret i 2009, har allerede set over 900.000 kvadratmeter tagplads dækket af en hvid reflekterende belægning, hvilket sparer næsten 4.000 tons CO2 om året fra køleemissioner.

I mellemtiden står den vejfyldte by Los Angeles over for et andet dilemma: Mere end 10% af byoverfladen er sort asfalt, der absorberer op til 95% af solens energi. Som svar har byen malet veje med en hvid reflekterende belægning – til en pris af $ 40.000 pr. Mil. Indledende målinger viste, at belægningen kunne sænke temperaturen med op til 5C. Men andre har antydet, at mens vejoverfladen kan være køligere, får det reflekterede sollys fodgængere i nærheden til at føle sig meget varmere.

Mens juryen måske er ude på fordelene ved hvide veje, er de fleste urbanister enige om, at plantning af træer er en af de bedste måder at køle byer ned – uden risiko for at reflektere sollys, hvor det ikke ønskes. Ud over fordelene ved biodiversitet, afbødning af oversvømmelser og forureningsskrubbeevne kommer træernes kølekraft fra skygge og transpiration, når vandet i træet frigives som damp gennem dets blade. En undersøgelse i Manchester viste, at gadetræer reducerede overfladetemperaturen med i gennemsnit 12 C, og at betonoverflader permanent skygget af en træbanke blev afkølet med op til 20 C om sommeren. En nylig schweizisk undersøgelse af næsten 300 byer i hele Europa kom til lignende konklusioner, men den fandt også, at grønne områder uden træer havde en ubetydelig køleeffekt – og i nogle tilfælde var træløse grønne områder endnu varmere end de omkringliggende byområder på grund af manglen eller skyggen. Pas på greenwashers.

Selvom det er vanskeligere at implementere end grønt, har vandveje også en kraftig køleeffekt på byer gennem fordampning og ved at kanalisere luftstrømme. En undersøgelse af floden Don, der løber gennem Sheffield, afslørede, at den kølende effekt af denne lille flod strakte sig ind i de omkringliggende områder op til 30 meter væk, især i grønne områder eller gader, der åbnede ud mod floden.

I Seoul blev Cheonggyecheon-floden genoplivet i 2005 efter at have været begravet under en forhøjet motorvej siden 1960’erne. Det viste sig, at temperaturerne langs vandvejene er op til 6 C køligere end på parallelle veje et par blokke væk – selvom kritikere af projektet på 900 millioner dollars hævder, at vejenes placering inden for den afkølede zone betyder, at det er biler, ikke mennesker, der nyder fordelene. Paris har også overvejet planer om at genetablere den begravede Bièvre-flod, en vandvej, der i 1899 blev beskrevet som “olieagtig og sort, stribet med syrer, oversået med sæbe og rådne pustler”, men nu set som en potentiel klimafrelser i en by, der så sommer. temperaturerne nåede over 42 C i 2019.

Når det kommer til selve udformningen af bygningerne, er vores regler kun lige begyndt at indhente den varmere ende af klimakrisen. Sidste år introducerede byggearbejdet for første gang et nyt afsnit om overophedning, passende med titlen Del O. Hidtil har de fleste miljødesignforanstaltninger i Nordeuropa været fokuseret på at holde boliger varme, en opgave, der er gjort endnu mere presserende af stratosfærens vinterbrændstofomkostninger.

Resultatet er, at de fleste moderne boliger er designet med ringe hensyntagen til stigende temperaturer. Udbredelsen af enkeltaspektlejligheder (med vinduer på kun den ene side) giver ingen mulighed for krydsventilation, mens lavere loftshøjder, store mængder ruder og fælles varmesystemer bidrager til ovnfølelsen, og forbedrede isoleringsniveauer betyder, at det nu er meget sværere for varmen at komme ud, når en lejlighed er blevet opvarmet.

Andre regler har haft utilsigtede konsekvenser. For eksempel har behovet for at sikre, at fælles uderum får nok direkte sollys på bestemte tidspunkter af året, givet anledning til mange bebyggelser med lejligheder orienteret øst-vest og derfor udsat for overophedning – fordi solen står lavere på himlen i disse retninger og skinner lige gennem vinduerne.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: