Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Stop het gebruik van biobrandstoffen om de voedselcrisis te verlichten, zegt groene groep RePlanet

Regeringen moeten een moratorium instellen op het gebruik van biobrandstoffen en het verbod op genetische modificatie van gewassen opheffen, heeft een groene campagnegroep opgeroepen, in het licht van een groeiende wereldwijde voedselcrisis die ontwikkelingslanden dreigt te overspoelen.

Het beëindigen van de EU-eis voor alleen biobrandstoffen zou ongeveer een vijfde van de potentiële tarwe-export uit Oekraïne en nog meer van de maïsexport vrijmaken, genoeg om een merkbaar verschil te maken voor de uitgerekte voedselvoorziening, volgens een analyse van de campagnegroep RePlanet.

In 2020 werd ongeveer 3,3 miljoen ton tarwe gebruikt als grondstof voor biobrandstoffen in de EU en de tarwe-export van Oekraïne in 2020 bedroeg ongeveer 16,4 miljoen ton. Ongeveer 6,5 miljoen ton maïs werd ook gebruikt voor biobrandstoffen in de EU, vergeleken met ongeveer 24 miljoen ton die in hetzelfde jaar uit Oekraïne werd uitgevoerd.

De aanvoer van tarwe en maïs voor de export uit Oekraïne wordt al ernstig bedreigd door de Russische invasie, waarbij zendingen worden tegengehouden en oogsten beschadigd door de oorlog. De voedselprijzen stijgen wereldwijd, waarbij de oorlog in Oekraïne een belangrijke factor is.

Volgens RePlanet, in een rapport getiteld Shut Down Putin, moeten regeringen stoppen met het geven van mandaten om biobrandstoffen te gebruiken.

Maar veel van de biobrandstof gebruikte derivaten van voedselgewassen, waaronder tarwe, maïs en bakolie. Het Wereldvoedselprogramma heeft gewaarschuwd dat de stijgende prijzen van deze basisproducten, die zijn aangedreven door een combinatie van de Covid-pandemie, klimaatafbraak en de oorlog in Oekraïne, een wereldwijde voedselcrisis creëren.

In het Verenigd Koninkrijk vereist de renewable transport fuel obligation dat ongeveer 10% van de brandstoffen die door fossiele brandstofbedrijven worden geleverd “duurzaam” zijn, wat in de praktijk biobrandstoffen betekent. De hoeveelheid die uit voedselgewassen kan komen, is echter beperkt tot 4% en zal verder dalen tot 2% in 2032.

RePlanet ontdekte dat hoewel de oorspronkelijke rechtvaardiging voor biobrandstoffen een koolstofarm alternatief was voor fossiele brandstoffen vanwege de impact op voedsel, meststoffen en energie die worden gebruikt om granen en oliën te produceren en het land dat wordt omgezet in landbouw om biobrandstoffen te produceren, er weinig koolstofdioxide is. besparing ten opzichte van fossiele brandstoffen.

RePlanet stelt ook dat consumenten in rijke landen minder vlees moeten eten om wereldwijd graan vrij te maken voor de voeding van mensen en dat verboden over de hele wereld – vooral in de EU – op genetische modificatie van gewassen moeten worden opgeheven om hogere opbrengsten mogelijk te maken.

In een andere aanbeveling die waarschijnlijk controversieel zal zijn, stelt het verslag voor dat de ecologische doelstellingen van de EU ook moeten worden verworpen ten gunste van conventionele en intensieve landbouwtechnieken om een hogere productiviteit mogelijk te maken.

Biobrandstoffen werden vorige maand kort besproken door de G7-leiders tijdens hun bijeenkomst in Schloss Elmau in Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk heeft een voorstel ingediend voor de grootste economieën ter wereld om hun gebruik van biobrandstoffen en hun rol bij het koolstofvrij maken van de economie te herzien, gezien de bezorgdheid over de voedselzekerheid.

Maar de laatste boodschap van de leiders bevatte alleen de resolutie: “We zullen aandacht blijven besteden aan ons langetermijnstreven voor alternatieve brandstoffen voor transport, aan onze doelen van klimaat en biodiversiteit en voedselzekerheid.”

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: