Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Mikroplaster upptäckts i kött, mjölk och blod från husdjur

Mikroplastkontamination har rapporterats i nöt- och griskött för första gången, samt i blod från kor och grisar på gårdar.

Forskare vid Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) i Nederländerna fann partiklarna i tre fjärdedelar av de testade kött- och mjölkprodukterna och varje blodprov i sin pilotstudie.

De hittades också i varje prov av djurpelletsfoder som testades, vilket indikerar en potentiellt viktig föroreningsväg. Livsmedelsprodukterna var förpackade i plast, vilket är en annan möjlig väg.

VUA-forskare rapporterade mikroplaster i mänskligt blod för första gången i mars, och de använde samma metoder för att testa djurprodukterna. Upptäckten av partiklarna i blodet visar att de kan resa runt i kroppen och kan fastna i organ.

Effekten på människors eller husdjurs hälsa är ännu okänd, men forskarna är oroliga eftersom mikroplaster orsakar skador på mänskliga celler i laboratoriet och luftföroreningar partiklar är redan kända för att komma in i kroppen och orsaka miljontals tidiga dödsfall om året. Vissa vilda djur är också kända för att skadas av mikroplast.

Enorma mängder plastavfall dumpas i miljön och mikroplaster har förorenat hela planeten, från toppen av Mount Everest till de djupaste haven. Människor var redan kända för att konsumera de små partiklarna via mat och vatten samt att andas in dem. Pilotstudien genomfördes för att bedöma om mikroplast förekommer i lantbruksdjur, kött och mejeriprodukter.

Forskarna testade 12 prover av koblod och 12 av grisblod och hittade mikroplast i alla, inklusive polyeten och polystyren. De 25 mjölkproverna omfattade mjölk från snabbköpskartonger, mjölktankar på gårdar och handmjölkning. Arton av proverna, inklusive minst ett av varje typ, innehöll mikroplast.

Sju av de åtta proverna av nötkött och fem av de åtta fläskproverna var kontaminerade. Det är fortfarande okänt om det finns några potentiella toxikologiska risker med dessa fynd. Lantbruksdjur och kött har ännu inte testats i andra länder, men mikroplast rapporterades i inköpt mjölk i Schweiz 2021 och gårdsmjölk i Frankrike.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: