Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Microplastics gedetecteerd in het vlees, melk en bloed van huisdieren

Microplasticbesmetting is voor het eerst gemeld in rundvlees en varkensvlees, evenals in het bloed van koeien en varkens op boerderijen.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) in Nederland vonden de deeltjes in driekwart van de geteste vlees- en zuivelproducten en elk bloedmonster in hun pilotstudie.

Ze werden ook gevonden in elk getest monster van diervoeder met pellets, wat wijst op een potentieel belangrijke route van verontreiniging. De voedingsproducten werden verpakt in plastic, wat een andere mogelijke route is.

VUA-onderzoekers meldden in maart voor het eerst microplastics in menselijk bloed en ze gebruikten dezelfde methoden om de dierlijke producten te testen. De ontdekking van de deeltjes in het bloed laat zien dat ze door het lichaam kunnen reizen en vast kunnen komen te zitten in organen.

Het effect op de gezondheid van mens of huisdier is nog onbekend, maar wetenschappers maken zich zorgen omdat microplastics schade aan menselijke cellen in het laboratorium veroorzaken en van luchtvervuilingsdeeltjes al bekend is dat ze het lichaam binnendringen en miljoenen vroege sterfgevallen per jaar veroorzaken. Van sommige dieren in het wild is ook bekend dat ze worden geschaad door microplastics.

Enorme hoeveelheden plastic afval worden in het milieu gedumpt en microplastics hebben de hele planeet vervuild, van de top van de Mount Everest tot de diepste oceanen. Van mensen was al bekend dat ze de kleine deeltjes via voedsel en water consumeerden en ze inademden. De pilotstudie is uitgevoerd om te beoordelen of microplastics aanwezig zijn in landbouwhuisdieren, vlees en zuivelproducten.

De onderzoekers testten 12 monsters van koeienbloed en 12 van varkensbloed en vonden microplastics in allemaal, waaronder polyethyleen en polystyreen. De 25 melkmonsters omvatten melk uit supermarktpakken, melktanks op boerderijen en handmelken. Achttien van de monsters, waaronder minstens één van elk type, bevatten microplastics.

Zeven van de acht rundvleesmonsters en vijf van de acht varkensmonsters waren besmet. Het is nog onbekend of er potentiële toxicologische risico’s zijn met deze bevindingen. Landbouwhuisdieren en vlees zijn nog niet getest in andere landen, maar microplastics werden gemeld in gekochte melk in Zwitserland in 2021 en boerderijmelk in Frankrijk.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: