Social Climate Tech News

Tue 19 2022
Image

Mänskligheten står inför “kollektivt självmord” på grund av klimatkrisen, varnar FN-chefen

by bernt & torsten

Skogsbränder och värmeböljor som orsakar förödelse över delar av världen visar att mänskligheten står inför “kollektivt självmord”, har FN:s generalsekreterare varnat, medan regeringar runt om i världen försöker skydda människor från effekterna av extrem värme.

António Guterres sa till ministrar från 40 länder som möttes för att diskutera klimatkrisen på måndagen: “Hälften av mänskligheten är i farozonen, från översvämningar, torka, extrema stormar och skogsbränder. Ingen nation är immun. Ändå fortsätter vi att mata vårt fossilbränsleberoende.”

Han tillade: “Vi har ett val. Kollektiv handling eller kollektivt självmord. Det är i våra händer.”

Skogsbränder rasade i helgen i Europa och Nordamerika. I Sydamerika hotades den arkeologiska platsen Macchu Picchu av brand. Extrem värme har slagit rekord runt om i världen under de senaste månaderna, eftersom värmeböljor har drabbat Indien och Sydasien, torka har ödelagt delar av Afrika och aldrig tidigare skådade värmeböljor vid båda polerna förvånade forskarna samtidigt i mars.

I Storbritannien utfärdades en varning för extrem hetta med de varmaste temperaturerna som någonsin registrerats i Storbritannien väntade på måndag och prognoser över 40C på vissa ställen.

Ministrarna som träffas i Berlin för en tvådagars klimatkonferens känd som Petersbergs klimatdialog kommer att diskutera det extrema vädret, såväl som skyhöga priser på fossila bränslen och livsmedel, och effekterna av klimatkrisen. Mötet, som sammankallats årligen under de senaste 13 åren av den tyska regeringen, markerar en av de sista möjligheterna att klubba fram en överenskommelse mellan nyckelländer före Cop27 FN:s klimattoppmöte i Egypten i november.

Utsikterna för Cop27 har dämpats avsevärt under de senaste månaderna, eftersom energi- och livsmedelsprishöjningar har försvunnit regeringar i en inflationsdrivande levnadskostnadskris, delvis föranledd av den gradvisa uppkomsten av Covid-19-pandemin, och förvärrat av kriget i Ukraina .

Vid Cop26 enades länder om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C över förindustriella nivåer, men de åtaganden de gjorde var fortfarande otillräckliga för att göra det. Alla länder enades om att i år lägga fram förbättrade nationella planer för utsläpp av växthusgaser, så kallade nationellt bestämda bidrag (NDC).

Guterres kritiserade också skarpt de “multilaterala utvecklingsbankerna”, institutioner inklusive Världsbanken som finansieras av skattebetalare i den rika världen för att ge hjälp till fattiga länder.

Han sa att de inte var lämpliga för ändamålet när det gällde att tillhandahålla den finansiering som behövs för klimatkrisen, och att de borde reformeras.

Han sa: “Som aktieägare i multilaterala utvecklingsbanker måste utvecklade länder kräva omedelbar leverans av de investeringar och det bistånd som behövs för att expandera förnybar energi och bygga klimattålighet i utvecklingsländerna. Kräv att dessa banker blir ändamålsenliga. Kräv att de ändrar sina trötta ramar och policyer för att ta mer risk … Låt oss visa utvecklingsländer att de kan lita på sina partners.”

Share:

Leave A Comment