Social Climate Tech News

Fri 29 2022
Image

Luftforurening er "sandsynligvis" at øge risikoen for demens, mener britiske regeringseksperter.

by bernt & torsten

Et britisk regeringsforskerhold har sagt, at luftforurening sandsynligvis vil øge risikoen for at udvikle demens.

Udvalget om de Medicinske Virkninger af Luftforurening har offentliggjort sine resultater efter at have gennemgået næsten 70 undersøgelser, der analyserede, hvordan eksponering for emissioner påvirker hjernen over tid.

Rapporten konkluderer, at luftforurening sandsynligvis øger risikoen for accelereret “kognitiv tilbagegang” og for at “udvikle demens” hos ældre mennesker. Eksperter mener, at dette skyldes, at urenheder kommer ind i kredsløbssystemet, hvilket påvirker blodgennemstrømningen til hjernen.

De epidemiologiske beviser, der gennemgås relativt konsekvent, rapporterer sammenhænge mellem kronisk eksponering for luftforurening og nedsat global kognition og svækkelse af visuospatiale evner samt kognitiv tilbagegang og øget risiko for demens.

Det tilføjes, at undersøgelser er delte om, hvilken forurening der er mest forbundet med disse virkninger. Ifølge det britiske NHS lider omkring 850.000 mennesker i Storbritannien af demens.

Der er også mere veletablerede beviser, der viser, at eksponering for luftforurening øger risikoen for hjertesygdomme.

Indånding af udledning kan beskadige blodkar ved at gøre dem smallere og sværere – hvilket øger sandsynligheden for blodpropper, unormale hjerterytmer og hjerteanfald, ifølge British Heart Foundation.

I henhold til den miljølov, der blev vedtaget sidste år, skal ministrene fastsætte nye mål for at begrænse luftforureningen senest den 31. oktober. Men deres foreslåede mål om at sænke det årlige gennemsnitlige niveau af farlige forurenende fine partikler PM2,5 til 10 mikrogram pr. kubikmeter i hele England inden 2040 er dobbelt så meget som Verdenssundhedsorganisationens nye retningslinjegrænser og har fået kritik fra miljøforkæmpere.

Share: