Social Climate Tech News

Wed 13 2022
Image

Kuldioxidniveauerne er nu 50% højere end i den førindustrielle æra

by bernt & torsten

Niveauet af kuldioxid i verdens atmosfære er nu mere end 50% højere end i den førindustrielle æra, hvilket yderligere skubber planeten ind i forhold, der ikke er oplevet i millioner af år, længe før fremkomsten af mennesker, viser amerikanske regeringsdata.

De seneste målinger, der viser CO2’s ubarmhjertige opadgående march, følger forskernes nye advarsel om, at verden stadig kan ende i katastrofale klimaændringer, selvom planetariske varmeemissioner reduceres drastisk, hvilket regeringerne stadig ikke opnår.

I maj målte Mauna Loa Observatory, højt på skråningerne af en vulkan på Hawaiis Big Island, en CO2-koncentration på 421 dele pr. Million, kun den nylige eskalering af en ubønhørlig stigning i CO2 på grund af afbrænding af fossile brændstoffer og skovrydning.

Før den industrielle revolution var Jordens CO2-niveauer omkring 280 ppm i næsten 6.000 år, hvilket gav et solidt fundament for den menneskelige civilisations fremskridt. Siden da har mennesker imidlertid udledt omkring 1,5 tons CO2, nok til at opvarme planeten i hundreder eller tusinder af år fremover.

Dette enorme spring i CO2-emissioner, en varmefangende gas, der er den primære drivkraft for global opvarmning, har hurtigt skubbet verden ind i forhold, der ikke er set i fire millioner år, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa), som også foretager målinger ved Mauna Loa.

Sidste gang CO2-niveauet var så højt, var på et tidspunkt, før hominider gik oprejst, en tid kendt som Pliocenum, for omkring 4,1 millioner år siden, da koncentrationerne nåede omkring 400 ppm. Verden var dengang radikalt anderledes, end vi kender den nu, med skove i Arktis og havniveauer fem til 25 meter højere end i dag, hvilket ville være nok til at drukne mange af verdens største byer.

Den epokegørende ændring i vores atmosfære på grund af afbrændingen af kul, olie og gas til at drive vores biler, lastbiler, huse og fabrikker har allerede forårsaget alvorlige hedebølger og forværret oversvømmelser, tørke og storme. Disse virkninger vil være katastrofale, hvis den globale opvarmning skrider frem yderligere, over 1,5 C i løbet af den førindustrielle æra, siger forskere.

Denne grænse, som verdens regeringer blev enige om i Paris’ klimapagt fra 2015, vil nu i stigende grad blive overtrådt i de kommende årtier. En ny forskningsartikel har fundet ud af, at den langvarige effekt af tidligere emissioner betyder, at der er 42% chance for, at 1,5C-grænsen vil blive overskredet, selvom emissionerne stoppes med det samme.

Den nye undersøgelse, der ser på den igangværende påvirkning af CO2 samt metan, nitrogenoxid og aerosoler, såsom svovl eller sod, viste, at der er to tredjedele chance for midlertidigt at gå over 1,5 C, hvis emissionsreduktionerne fortsætter indtil 2029. Forskere har sagt, at de globale udledninger skal halveres i dette årti og nulstilles inden 2050, hvis verden skal have en chance for at undgå forfærdelige klimakonsekvenser.

På trods af dette steg emissionerne, som faldt i 2020, da Covid-relaterede restriktioner sparkede ind, igen sidste år og viser ingen tegn på det stejle fald, der er nødvendigt for at undgå alvorlige konsekvenser.

Forskningen er publiceret i Nature Climate Change.

Share:

Leave A Comment