Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Koldioxidhalterna är nu 50 % högre än under den förindustriella eran

Halten av koldioxid i världens atmosfär är nu mer än 50 % högre än under den förindustriella eran, vilket ytterligare pressar planeten in i förhållanden som inte upplevts på miljontals år, långt innan människors uppkomst, visar amerikanska regeringsdata.

De senaste mätningarna som visar den obevekliga uppåtgående marschen av CO2 följer forskarnas nya varning om att världen fortfarande kan hamna i katastrofala klimatförändringar även om utsläppen av planetvärme minskas drastiskt, vilket regeringar fortfarande inte lyckas uppnå.

I maj mätte Mauna Loa-observatoriet, högt uppe på sluttningarna av en vulkan på Hawaiis Big Island, en CO2-koncentration på 421 delar per miljon, bara den senaste upptrappningen av en obönhörlig ökning av CO2 på grund av förbränning av fossila bränslen och avskogning .

Före den industriella revolutionen var jordens CO2-nivåer cirka 280 ppm under nästan 6 000 år, vilket gav en stabil grund för den mänskliga civilisationens framsteg. Sedan dess har dock människor släppt ut cirka 1,5 ton CO2, tillräckligt för att värma planeten i hundratals eller tusentals år framöver.

Detta enorma steg i CO2-utsläpp, en värmefångande gas som är den primära drivkraften bakom global uppvärmning, har snabbt drivit världen in i förhållanden som inte setts på fyra miljoner år, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa), som också gör mätningar vid Mauna Loa.

Senast CO2-nivåerna var så höga var i en tid innan hominider gick upprätt, en tid som kallas pliocen, för cirka 4,1 miljoner år sedan, då koncentrationerna nådde runt 400 ppm. Världen var då radikalt annorlunda än hur vi känner den nu, med skogar i Arktis och havsnivåer fem till 25 meter högre än idag, vilket skulle räcka för att dränka många av världens största städer.

Den epokala förändringen i vår atmosfär, på grund av förbränning av kol, olja och gas för att driva våra bilar, lastbilar, hus och fabriker, har redan orsakat allvarliga värmeböljor och förvärrade översvämningar, torka och stormar. Dessa effekter kommer att bli katastrofala om den globala uppvärmningen avancerar ytterligare, över 1,5 C över den förindustriella eran, säger forskare.

Denna gräns, som överenskoms av världens regeringar i Paris klimatpakt 2015, kommer nu alltmer sannolikt att överträdas under de kommande decennierna. En ny forskningsartikel har funnit att den kvardröjande effekten av tidigare utsläpp betyder att det finns en 42% chans att 1,5C-gränsen kommer att passeras även om utsläppen stoppas omedelbart.

Den nya studien, som tittar på den pågående påverkan av CO2 såväl som metan, kväveoxid och aerosoler, som svavel eller sot, fann att det finns en två tredjedelars chans att tillfälligt gå över 1,5C om utsläppsminskningar kvarstår till 2029. Forskare har sagt att de globala utsläppen måste minskas på hälften av detta decennium och nollställas till 2050 om världen ska ha en chans att undvika fruktansvärda klimatkonsekvenser.

Trots detta ökade utsläppen, som sjönk under 2020 när Covid-relaterade restriktioner slog in, igen förra året och visar inga tecken på det branta fall som behövs för att undvika allvarliga effekter.

Forskningen publicerades i Nature Climate Change.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: