Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Främmande arter går från skadedjur till vinst

Under det senaste decenniet har tunisiska fiskesamhällen plågats av en invasiv art av krabba känd för sin destruktiva natur. Men nu fångar de skadedjuren för försäljning utomlands.

Det kan ta en fiskare en hel dag att befria krabborna som är insnärjda i fiskenäten. Det är långsamt och noggrant arbete. Under 2014 började fiskare lägga märke till stora blå simmarkrabbor (Portunus segnis) utanför Tunisien, särskilt i Gabèsbukten på landets östkust.

Ingen vet hur krabborna kom till Medelhavet från deras hemland Indiska oceanen, om de vandrade via Suezkanalen eller oavsiktligt transporterades på fartyg. Men många forskare tror att klimatkrisen har hjälpt arten att spridas när havstemperaturen stiger norr om deras normala intervall.

Medelhavet har visat sig vara ett tillflyktsort för de distinkta blåklorade kräftdjuren, med hjälp av det faktum att det finns för få av deras enda naturliga rovdjur – bläckfiskar – för att hålla populationen av dessa glupska matare i schack.

Deras ankomst var ett slag för en redan kämpande fiskeindustri i Tunisien. Krabborna förstör inte bara nät, utan de frossar också i fångsten – äter avsevärt på inkomsterna för småskaliga fiskare.

Ilska över påverkan på deras försörjning inledde fiskesamhällen en serie protester 2015 och 2016. Den tunisiska regeringen och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation gick samman som svar. Deras lösning? Att vända problemet till en möjlighet och hjälpa människor att tjäna pengar på de invaderande krabbor.

De tränade fiskare att fånga krabbor med krukor istället för nät. Även hantverksfiskare på Kerkennahöarna, en liten skärgård utanför Tunisiens östkust, har anpassat sig. Här utövar man charfiafiske, en uråldrig teknik som använder palmblad som sitter fast i havsbotten för att blockera fisken och styra in dem i nät eller fällor.

Fiskarna på ön har hittat fler krabbor insnärjda i bladen och ätit deras fångst, och de har börjat komplettera sina inkomster genom att sälja dessa krabbor. Även om det finns liten inhemsk efterfrågan på dem, är krabbor populära i Asien och USA och europeiska länder som Spanien och Italien.

Bearbetningsföretag har vuxit upp i hela Tunisien för att förbereda krabborna för globala köpare. De måste bearbetas inom några timmar för att uppfylla exportstandarder. Några kvinnor som tidigare arbetat som säsongsbetonade musselsamlare har hittat jobb i dessa nya anläggningar.

När fiskesamhällen anpassar sig till de invasiva djuren och hittar en ny inkomstström, försöker forskare fortfarande förstå den bredare effekten av blå krabbor på det marina ekosystemet.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: