Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ett nytt genombrott kan göra fönster till aktiva solpaneler

Drömmen om att förvandla fönster till aktiva kraftgeneratorer har precis kommit ett steg närmare förverkligande.

Ett team av forskare från ARC Center of Excellence in Exciton Science under ledning av professor Jacek Jasieniak från Monash Universitys institution för materialvetenskap och teknik har skapat perovskitceller med en omvandlingseffektivitet på 15,5 procent som släpper igenom mer än 20 procent av synligt ljus, en press frisläppande tillstånd.

Detta förbättrar stabiliteten hos solfönstren samtidigt som det släpper in mer naturligt ljus, vilket innebär att mängden synligt ljus som passerar genom cellerna anmärkningsvärt nu når glasnivåer, vilket ökar deras potential för användning i ett brett utbud av verkliga tillämpningar.

På väg mot genomskinliga solfönster

Dessförinnan hade forskarna tidigare producerat halvtransparenta perovskitsolceller som hade en effektomvandlingseffektivitet på 17 procent och kunde släppa igenom 10 procent av synligt ljus. För att sätta det i perspektiv har icke-transparenta kiselceller på taket en effektivitet på ungefär 20 procent.

Samma team har sedan dess utvecklat nya cellformuleringar som kombinerar cesium och formamidinium som delar av den initiala perovskitkompositionen, vilket leder till effektivitetsvinster på 15,5 procent och 4,1 procent, med en genomsnittlig synlig transmittans på 20,7 procent respektive 52,4 procent, enligt en publicerad studie. i Advanced Science.

Låt dig inte luras av de minskade kraftomvandlingshastigheterna jämfört med tidigare resultat: mängden synligt ljus som passerar genom cellerna kompenserar för det.

De semitransparenta cesium- och formamidiniumperovskitsolcellerna visade också exceptionell långsiktig stabilitet när de testades under konstant belysning och uppvärmning. Enligt resultaten behöll halvtransparenta perovskitsolceller baserade på cesium och formamidinium 85 procent av sin ursprungliga effektomvandlingseffektivitet efter 1 000 timmars kontinuerligt ljus, vilket gör dem tilltalande kandidater för skalad enhetstillverkning.

Förstå transparent solenergi

Transparenta solceller kan samla och utnyttja ljusenergi genom fönster eller vilken glasyta som helst, oavsett vinkel, och den har förmågan att förändra spelet när det gäller att utöka omfattningen av solenergi.

Flera metoder för transparent solteknik har tidigare utvecklats av forskare. De flesta av dem fungerar dock som transparenta solkoncentratorer, vilket innebär att de är designade för att fånga specifika UV- och infrarött ljusvåglängder som inte är synliga för blotta ögat och omvandla dem till energi som kan driva elektronik.

Denna teknik är också känd som fotovoltaiskt glas, och den är utformad för att producera olika nivåer av transparens. Och detta är inte bara på papper; Transparent solteknik dyker redan upp över hela planeten.

Till exempel inkluderar Copenhagen International Schools design 12 000 nyanserade men klara solpaneler över hela strukturen, vilket genererar 200 MWh energi per år – mer än hälften av den energi som skolan förbrukar.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: