Social Climate Tech News

Thu 14 2022
Image

En stor del av Italia er i unntakstilstand på grunn av den verste tørken på 70 år

by bernt & torsten

Google-bilder av Po, Italias lengste elv, og du vil se en bred bekk omgitt av en grønn oase.Men for øyeblikket er elven, som skal forsyne nesten hele Nord-Italia med vann, nesten tørr.Arno, som renner gjennom Firenze, og Tiber i Roma er også betydelig lavere enn normalt.

Den verste tørken på sytti år har enorme konsekvenser for landbruk, borgere og for naturen.Regjeringen har godkjent søknader fra fem regioner om å erklære unntakstilstand: Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte og Veneto.Dette skaper flere alternativer for å treffe tiltak og kompensere ofre.

Po er tørr

De største bekymringene er tørke i dalen rundt Po, som går fra Alpene i vest til Venezia i øst.Fordi det var lite snø i fjellet sist vinter, tørket smeltevannsforsyningen mye raskere enn normalt.I tillegg regnet det lite om våren.Vannstanden på Po er nå 80 prosent lavere enn vanlig i begynnelsen av sommeren.

Dette vil utvilsomt være et alvorlig slag for den italienske økonomien.Mer enn halvparten av Italias landbruk praktiseres i den ellers fruktbare Po Valley, som står for 40 prosent av bruttonasjonalproduktet.Ikke bare avlinger som hvete, ris og mais er avhengige av elven, men også produkter som Parma skinke og parmesanost.Tre fjerdedeler av Vongole-skjellene til det europeiske markedet høstes i Po-deltaet.De vokser også mindre raskt på grunn av tørke.

Nå som regjeringen har godkjent anmodningen om unntakstilstand, vil det bli frigitt penger for å kompensere bøndene for deres tap.Ifølge landbruksorganisasjonen Coldiretti er dette nødvendig for å redde mer enn 270.000 selskaper.Organisasjonen anslår at det allerede er rundt 3 milliarder euro i skade.

Begrenset vannbruk

Ikke bare bønder; alle i Nord-Italia står overfor en tørke.Mer enn hundre kommuner i nord har allerede innført restriksjoner på bruk av drikkevann.Hovedstaden Roma bestemte seg for å senke vanntrykket.Under unntakstilstand kan regioner iverksette tiltak i enda større skala.

Det er for tiden ingen spesifikke restriksjoner for turister i de berørte områdene.Regionene Lombardia, Piemonte, Veneto og Emilia-Romagna vurderer vannrasjonering.Dette vil bety at drikkevann bare skal brukes til viktige aktiviteter og ikke for eksempel for å fylle svømmebassenger.Vannparker nær kysten anbefales å bruke filtrert sjøvann.Andre må kanskje lukke dørene.

Ekstraordinær kommissær for tørke

I tillegg til å godkjenne unntakstilstanden, lanserer regjeringen også en nasjonal beredskapsplan for å håndtere tørken.– Ministerrådet vil ta viktige og modige beslutninger, sa regionminister Mariastella Gelmini på forhånd.For eksempel vil det være en ‘ekstraordinær kommissær for tørke’.Han vil bli utnevnt til 2024 for å sikre at landet er bedre forberedt på kriser i fremtiden.

Kommissæren må ikke bare begrense vannforbruket i Italia, men også gjøre vannnettet mer effektivt.Nasjonalt lagres og brukes bare 10 prosent av nedbøren i tørre perioder.Fordi vannnettet er gammelt mange steder, lekker mer enn 30 prosent av det tilgjengelige drikkevannet ut før det når springen.Regjeringen bevilger 1,38 milliarder dollar til å takle dette problemet.

Disse tiltakene har kommet for sent til den pågående krisen.I de kommende månedene forventes det ikke at det vil komme nok nedbør til å snu tidevannet.

Share:

Leave A Comment