Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Det aboriginska samhället har lösningar för bränder över hela världen

En urgammal tradition kan mycket väl vara lösningen på ett samtida problem: skogsbränder, som också inträffar igen i stor skala i Europa i sommar.På grund av värme och torka kan brand sprida sig snabbt i allt fler naturreservat.I Australien, där detta problem har funnits i flera år, uppmärksammar det aboriginska samhället nu sitt sätt att skogsbruka.

För århundraden sedan lyckades de redan bekämpa stora bränder genom att starta mindre bränder själva.Och med stora delar av Australiens vilda djur som går upp i lågor varje sommar kan det förändras mycket att öva den traditionen.

Enligt det australiska vetenskapsinstitutet CSIRO leder de torra buskarna och gräset, tillsammans med det extrema vädret, till allvarliga skogsbränder.Och genom att låta gräset och buskarna brinna kontrollerat kan den okontrollerade elden sprida sig mindre.En metod som det aboriginska samhället har uppmärksammat i flera år.

Kulturell bränning ses inte bara på i Australien för att bekämpa stora bränder.Forskare i USA tittar också på hur ursprungsbefolkningen klarade av skogsbränder.De hade en liknande metod där.

I början av året antogs en ny lag i USA till förmån för kulturell bränning.Personer som använder kontrollerad brand som brandbekämpning kan inte längre vara ansvariga för skador om elden går ur hand.På detta sätt har tröskeln för att tillämpa metoden blivit mycket lägre.

I Europa bekämpas eld ibland med eld, men detta inhemska sätt används ännu inte i stor utsträckning.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: