Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

De brådskande åtgärderna vi måste vidta för att kyla våra heta städer

Över hela världen rasar temperaturerna i tätorter. Vad kan vi göra?

Med värmeböljor som sannolikt kommer att bli vanligare kan det vara användbart att se hur andra solbrända regioner har anpassat sina städer för att klara sig.

I Dubai har en ny utomhusshoppinggata noggrant anpassats till ökenklimatet. Det presenterades som ett nytt koncept för denna nation som är beroende av köpcentrum inomhus, designad på samma sätt som en gågata som är bekant för dem i mindre torra klimat. En barmhärtig bris flödade längs trottoaren och jag undrade vilken smart miljödesign som gjorde att gatan kändes så mycket svalare än resten av den svällande staden.

Mellan varje butiksenhet var rader av jets upptagna med att pumpa bearbetad isig luft ut i 40C-värmen. Under tiden, runt baksidan av kvarteret, spydde generatorer ut varm frånluft, vilket gjorde andra gator ännu mer olidliga för dem utanför det kylda privata området.

När temperaturerna stiger över hela världen, med London som förväntas kännas som Barcelona år 2050, och Madrid kommer att bli som Marrakech, finns det en fara att utomhus AC-enheter snart kan bli lika allmänt förekommande som uteplatsgasvärmaren – de kolossala utsläppen från båda accelererar det extrema vädret som de är utformade för att mildra.

Luftkonditionering är nästan unikt energikrävande, och dess användning kommer bara att växa. Under en värmebölja nyligen i Peking gick hälften av stadens kraftkapacitet på AC. När heta, utvecklingsländer blir mer välmående och välmående nationer blir hetare, uppskattar Internationella energibyrån att energin som spenderas på luftkonditionering kommer att tredubblas till 2050 – en tillväxt som motsvarar den nuvarande efterfrågan på el i USA och Tyskland tillsammans.

Så hur kan vi anpassa våra byggnader, gator och offentliga utrymmen för att klara oss utan att pumpa ut energikrävande, mekaniskt kyld luft och ytterligare värma vår planet i processen?

Den största orsaken till den urbana värmeöeffekten – som kan göra städer upp till 10C varmare än närliggande landsbygdsområden – är de saker de är gjorda av hårda, mörka, täta material som betong, tegel, asfalt och asfalt, som absorberar solens värme under dagen och återutstråla den på natten. Det låter som en för enkel lösning, men vissa hävdar att en av de mest effektiva åtgärderna för att kyla ner städer är att få deras ytor att reflektera ljus istället för att absorbera det – särskilt där du kanske inte tänker titta: upp på taket.

Forskare vid University of Oxford fann att att göra hustaken till en ljusare, mer reflekterande färg kan minska dagtemperaturen med upp till 3C under en värmebölja. Det kanske inte låter som en enorm skillnad, men forskarna drog slutsatsen att en sådan minskning kan minska antalet värmerelaterade dödsfall med upp till en fjärdedel – en massiv livräddande åtgärd, eftersom det fanns över 2 500 överskottsdödsfall från värme under 2020 värmebölja.

Tänk på Medelhavsländerna, där husen är vitmålade. Ju mer reflekterande taket är, desto lägre blir den omgivande lufttemperaturen. Att endast modifiera hälften av industri- och kommersiella byggnader, med sina expansiva hustak, hade samma inverkan på att sänka temperaturen som att anpassa alla bostadshus i en stad – vilket tyder på att verkliga förändringar enkelt kan genomföras med en justering av planeringspolitiken.

I USA är korståget med vita tak redan igång. Forskning från NASA har visat att ett vitt tak i New York City kan vara 23C svalare än ett typiskt svart asfalttak på den varmaste sommardagen. Stadens Cool Roofs-kampanj, som lanserades 2009, har redan sett över 900 000 kvadratmeter takyta täckt av en vit reflekterande beläggning, vilket sparar nästan 4 000 ton CO2 per år från kylningsutsläpp.

Samtidigt står den vägfyllda staden Los Angeles inför ett annat dilemma: mer än 10 % av den urbana markytan är svart asfalt, som absorberar upp till 95 % av solens energi. Som svar har staden målat vägar med en vit reflekterande beläggning – till en kostnad av $40 000 per mil. Inledande mätningar visade att beläggningen kunde sänka temperaturen med upp till 5C. Men andra har föreslagit att även om vägytan kan vara svalare, får det reflekterade solljuset att närliggande fotgängare känner sig mycket varmare.

Medan juryn kan vara ute på fördelarna med vita vägar, är de flesta urbanister överens om att plantering av träd är ett av de bästa sätten att kyla ner städer – utan risk för att reflektera solljus där det inte är önskat. Utöver fördelarna med biologisk mångfald, begränsning av översvämningar och föroreningsskrubbningsförmåga, kommer trädens kylande kraft från skugga och transpiration, när vattnet i trädet släpps ut som ånga genom dess löv. En studie i Manchester fann att gatuträd minskade yttemperaturen med i genomsnitt 12C och att betongytor som var permanent skuggade av en trädbank kyldes med upp till 20C på sommaren. En nyligen genomförd schweizisk studie av nästan 300 städer över hela Europa kom till liknande slutsatser, men den fann också att grönområden utan träd hade en försumbar kyleffekt – och i vissa fall var trädlösa grönområden till och med varmare än de omgivande stadsområdena, på grund av bristen eller skugga. Akta dig för greenwashers.

Även om det är svårare att implementera än grönska, har vattendrag också en kraftfull kyleffekt på städer genom avdunstning och genom att kanalisera luftströmmar. En studie av floden Don, som rinner genom Sheffield, avslöjade att den kylande effekten av denna lilla flod sträckte sig in i omgivande områden upp till 30 meter bort, särskilt i grönområden eller gator som öppnade sig mot floden.

I Seoul återupplivades floden Cheonggyecheon 2005, efter att ha varit begravd under en förhöjd motorväg sedan 1960-talet. Det visade sig att temperaturerna längs vattenvägarna är upp till 6C svalare än på parallella vägar några kvarter bort – även om kritiker av projektet på 900 miljoner dollar hävdar att vägarnas placering inom den kylda zonen innebär att det är bilar, inte människor, som njuta av fördelarna. Paris har också övervägt planer på att återupprätta den nedgrävda floden Bièvre, en vattenväg som 1899 beskrevs som ”oljig och svart, strimmig med syror, prickad med tvål och rutten pustler”, men som nu ses som en potentiell klimaträddare i en stad som såg sommar. temperaturerna nådde över 42C 2019.

När det kommer till själva utformningen av byggnaderna börjar våra regelverk bara komma ikapp klimatkrisens hetare ände. Förra året introducerade byggnadsverket för första gången ett nytt avsnitt om överhettning, med lämplig titel Del O. Hittills har de flesta miljödesignåtgärder i norra Europa varit inriktade på att hålla hem varma, en uppgift som gjorts ännu mer pressande av stratosfärvintern bränslekostnader.

Resultatet är att de flesta moderna bostäder är designade med ringa hänsyn till stigande temperaturer. Utbredningen av enaspektlägenheter (med fönster på bara en sida) lämnar ingen möjlighet till tvärventilation, medan lägre takhöjder, stora mängder glasrutor och gemensamma värmesystem bidrar till ugnskänslan, och förbättrade isoleringsnivåer betyder att det är nu mycket svårare för värme att komma ut när en lägenhet har värmts upp.

Andra regleringar har fått oavsiktliga konsekvenser. Till exempel har behovet av att säkerställa att gemensamma utomhusutrymmen får tillräckligt med direkt solljus under vissa tider på året gett upphov till många utvecklingar med lägenheter orienterade öst-väst och därför benägna att överhettas – eftersom solen står lägre på himlen i dessa riktningar och skiner rakt genom fönstren.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: