Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Babyboomers vi har allt: vi måste ge lite tillbaka

Dåliga nyheter kommer från den senaste folkräkningen. Babyboomers-generationen har äntligen gått om de unga, med fler över 65 än under 15 i England och Wales för första gången i historien. Efterkrigstidens demografiska utbuktning dominerar nu det finansiella och politiska landskapet, och inte på ett bra sätt. Ett land som blir gammalt som gynnar sina gamla framför sina unga för grov politisk vinning hotar att vara bakåtsträvande, oföretagsam och rädd för chocker av det nya.

De sjöng att de hoppades att de skulle dö innan de blev gamla, men istället lever de längre än någonsin. Det är bra – lång livslängd är ett tecken på framsteg. Det vacklade under det senaste decenniet och föll tillbaka bland de fattigaste kvinnorna, som en direkt följd av fattigdomsframkallande åtstramningar som kollapsade folkhälsan, såväl som NHS-utgifter per capita.

Vad hände med babyboomer-generationen? Barn på 1960-talet, sprängde sig genom varje barriär, vann preventivmedel och aborträttigheter, HBTQ+ jämställdhet, lika lön och rasdiskrimineringslagar – och mycket mer. Lycka, det var att vara vid liv och så vidare, som om Vattumannens gryning skulle vara för evigt.

Men titta på dem nu. Den äldsta kohorten av väljare (70+) har tre gånger större chans att rösta på konservativa än den yngsta (18-24). Varje år i livet de åldras ökar sannolikheten för att rösta Tory med 0,35 %. Som prof Bobby Duffy påpekar i sin bok Generations: Does When You’re Born Shape Who You Are? att 0,35 % ”kanske inte låter som mycket men är mycket värdefulla under en livstid”. Det enda uppmuntrande faktumet är att åldern då folk blir mer benägna att rösta Tory i allmänhet stiger med varje val: tipping point-åldern var 47 år 2017 – även om den sjönk till chockerande 39 år 2019, på grund av Corbyn-undvikande.

Toryerna gör rätt i att oroa sig för att de i det långa loppet håller på att dö ut. Endast 5 % av min generation gick på universitetet vid 18, men nu är det 38 %: inte konstigt att tories, som finner utexaminerade mer socialt liberala, fördomsfria och toleranta än äldre och mindre utbildade grupper, vill minska antalet inträden till universitet – i år är den tuffaste för antagning i senare tid.

Det är inte konstigt heller att Tories stora kulturkrig syftar till att hetsa upp sina egna äldre väljare mot vänsterinriktade ungdomar. De senare kanske aldrig förlåter äldre generationer för den skada som gjorts på deras framtid av Brexit-omröstningen, ett arv som kommer att bestå långt efter att de väljarna är borta: endast 28 % av millennials röstade för att lämna, jämfört med 61 % av de äldsta väljarna.

Men det är dags att de vaknar upp till den fruktansvärda åldersskillnaden i valdeltagande, med de yngsta grupperna 40 % mindre benägna att rösta. Endast 40% av millennials ser röstning som en medborgerlig plikt, jämfört med 80% av de äldsta, finner Duffy.

Det är ingen överraskning att äldre människor är på väg att bli mutade igen: medan regeringen fördömer strejkande för att de motsätter sig en verklig lönesänkning på 7 % efter år av sjunkande löner, kommer pensionärerna att få en 10-procentig ökning med deras trippellås återinfört, de ensamma hänger med med inflationen. Det är sant att vår statliga pension är låg jämfört med liknande länder och det finns ett brådskande argument för att kraftigt höja pensionskrediten och se till att den kommer till fattigare pensionärer. Men det finns inget skäl att välja ut alla pensionärer för särbehandling, eftersom de är minst benägna att vara fattiga och mest sannolikt att vara rika.

Det finns ingen anledning att ställa en åldersgrupp mot en annan. Barnfamiljer fortsätter att behandlas hårdast i bidrag och lider ytterligare av årtiondet av brutala nedskärningar i skolorna. Den enda anledningen är politisk opportunism från fläskfat från en regering med blickarna fast fäst på det förflutna, inte på framtiden.

Det sorgligaste faktum som avslöjas i folkräkningen är bristen på bebisar, eftersom antalet 0- till fyraåringar sjunker igen (förutom i Johnson-hushållet). De som inte förväntar sig 150 000 pund trädkojor har inte råd med fler barn. Födelsetal bestäms av ekonomin: som socialgeografen, professor Danny Dorling alltid förutspådde, föder strama tider upp färre barn, vilket hände dramatiskt på 1930-talet. Födelsetalen kommer att fortsätta att falla under varje barnfientlig regering.

Den här veckan framkallade Labours barn- och skuggminister Helen Hayes regeringssiffror som visar att det finns 1 342 färre barncenter än 2010. Även den här veckan har Ofsted rapporterat en nettominskning med 4 000 leverantörer av tidiga år på bara ett år, med antalet platser minskar i 70 kommuner. Storbritanniens barnomsorg är dyr och knapphändig.

Eftersom ett försök görs att slå fast rätten till abort i lag, är de fortfarande långt ifrån att tro att varje kvinna är fri att kontrollera eller uppmuntra sin egen fertilitet. Kvinnor skylls på att de har för många (tvåbarnsgränsen för universella kreditsökande), eller för få (”egoistiska karriärkvinnor”), och mödrar anklagas för att vara för unga eller för gamla. NHS vägrar ofta de tre cyklerna av IVF som National Institute for Health and Care Excellence rekommenderar, eftersom eländet med infertilitet rankas orättvist lågt i prioritet.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: