Press "Enter" to skip to content

Er turismen dårlig for os?

I 2019 rapporterede FN’s World Tourism Organization (UNWTO), at internationale rejser var steget til rekordhøje 1,4 milliarder turistankomster. Det forudsagde en årlig stigning på 3% til 4% i de kommende år. Det skete selvfølgelig ikke. Ved udgangen af 2021 var antallet af internationale turister 72 % under niveauet før pandemien med 1 milliard færre ankomster end to år tidligere.

Dette er på trods af flyselskabernes opfindsomhed. Under den australske lockdown organiserede Qantas flyvninger til ingen steder: en forlod Sydney for en flyvning i Byron Bay og Gold Coast, Great Barrier Reef og Uluru; en anden i maj sidste år tog passagererne til 43.000 fod for at se den blodrøde supermåne.

Ifølge UNWTO turisme har turisme været den sektor, der er hårdest ramt af Covid-19, og mens lande som Kina kunne skifte til indenlandsk turisme, klarede mindre nationer som Fiji sig, der turisme udgør mellem 40% og 70% af BNP, meget værre . Pandemien bringer anslået 120 millioner turistjob i fare.

Organisationen forventer, at international turisme i 2024 vil være vendt tilbage til niveauet før pandemien. Sikker på, det er en god ting. Hvis Covid’s indvirkning forbedres som håbet, vil den blive erstattet af en ny virus – rejselyst. Millennials, ifølge en undersøgelse, vil hellere rejse end have sex – og ikke kun fordi de sandsynligvis gør sidstnævnte forkert.

Storbritanniens turistråd, VisitBritain, gør en stærk økonomisk sag for turisme: dens indvirkning forstærkes gennem økonomien, fordi for hver £ 1.000, der genereres i direkte turisme, opstår der yderligere £ 1.800 takket være forsyningskæden og forbrugernes udgifter. I den sammenhæng er det ikke kun vores fornøjelse, men vores pligt at hjælpe Storbritanniens belejrede Basil Fawltys og deres fijianske kolleger.

Men værdien af turisme såvel som sex afhænger af, hvordan du gør det. Krydstogtskibe genererer 21.000 liter spildevand om dagen pr. Skib, meget af det ender i havet. I 2019 var transportrelaterede emissioner fra turisme ansvarlige for 5% af de menneskeskabte globale kulstofemissioner, ifølge UNWTO.

Turismens planetødelæggende tilbøjelighed blev gribende fanget på New York Times’ liste over 52 steder at besøge i 2020. En af dem, Louisianas Grand Isle, står over for en af verdens højeste relative havstigninger.

Ganske vist er bæredygtig turisme et voksende fænomen, men det helbreder uden tvivl kun planeten på den måde, at man sætter en Band-Aid over et skudsår. Økoturisme i 2019 udgjorde lidt over 2% af hele sektoren: førstnævnte blev vurderet til 181,1 mia. USD (133 mia. £), mens turismen som helhed i samme år var næsten 9 mia. USD værd, ifølge World Travel & Tourism Council.

Derudover er der forskelle mellem, hvad turister siger, og hvad de gør. Ifølge en nylig undersøgelse foretaget af Elegant Resorts sagde 99% af luksusoperatørkunderne, at bæredygtige rejser var vigtige for dem. Men selskabet bemærkede også, at der havde været en enorm stigning i anmodninger om private jetfly, måske foranlediget af forfærdelige lufthavns- og flyoplevelser.

Mindre etableret er, hvad turismen risikerer at gøre, ikke mod betalingsbalancen og planeten, men mod vores sjæle. I dag kan mad fra hele verden bringes hjem til din dør, og du kan engagere dig i alle former for kulturel tilegnelse og virtuel turisme uden at forlade komforten i dit hjem. Microsofts slogan, “Hvor vil du hen i dag?”, karakteriserer, hvordan praktisk talt al menneskelig aktivitet finder sted i en hyperkultur, hvor verden er blevet reduceret til varer i et supermarked af oplevelser, alt sammen let at forbruge og engangsbrug. I den sammenhæng risikerer turismen ikke så meget at udvide sindet som at begrænse det.

Hvad der adskiller nutidens turister fra tidligere rejsende, skaber globaliseringen en “global her ved at distancere og fjerne den der”. Vi går ikke rigtig herfra til der, når vi rejser længere, nutidens hyperkulturelle turister kan kortlægge deres ferie gennem besøg på identikit Starbucks på tilsyneladende eksotiske steder. Turisme er attraktiv, fordi den garanterer et ønske om, at når vi tager til udlandet, bliver tingene ikke for underlige, risikable eller udenlandske. Oftere og oftere rejser vi ikke for at decentrere vores verdensbillede eller udfordre vores følelser, men for at slappe af og genopbygge vores Instagrams.

I Mennesket, alt for menneskeligt, jo mindre mennesker er bundet af deres tradition, jo større bliver den indre rørelse af motiver; jo større er følgelig den ydre uro, den hvirvlende strøm af mennesker, aspirationernes polyfoni.

Da frygt for Covid forsvinder, vil luftmiles sandsynligvis stige eksponentielt. Impulsen til at søge nye horisonter er forståelig efter at have været så længe sammenhængende – men når vi elendigt står i kø uden for EU for at flyve til sociale medievenlige destinationer, vil vi så virkelig blive belønnet med det, vi angiveligt søger: genoplivning og en ændring af sindet?

Selv naturen, som har været ved at komme sig efter virkningerne af menneskehedens CO2-fodaftryk i to år, er klar til at blive ødelagt på ny. Alle menneskehedens problemer stammer fra menneskets manglende evne til at sidde stille i et rum alene.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: