Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Är turism dåligt för oss?

Under 2019 rapporterade FN:s United Nations World Tourism Organization(UNWTO) att det internationella resandet hade ökat till rekordstora 1,4 miljarder turistankomster. Den förutspådde en årlig ökning på 3 % till 4 % under de kommande åren. Så blev det förstås inte. I slutet av 2021 låg de internationella turistankomsterna 72 % under pre-pandeminivåerna med 1 miljard färre ankomster än två år tidigare.

Detta trots flygbolagens uppfinningsrikedom. Under australiensisk lockdown organiserade Qantas flyg till ingenstans: en lämnade Sydney för en flygtur i Byron Bay och Gold Coast, Great Barrier Reef och Uluru; en annan i maj förra året tog passagerare till 43 000 fot för att se den blodröda supermånen.

Enligt UNWTO:s turism har turismen varit den sektor som drabbats hårdast av Covid-19 och medan länder som Kina kunde byta till inhemsk turism, klarade sig mindre nationer som Fiji, där turismen utgör mellan 40 % och 70 % av BNP, mycket sämre . Pandemin sätter uppskattningsvis 120 miljoner turistjobb i fara.

Organisationen räknar med att 2024 kommer den internationella turismen att ha återgått till nivåerna före pandemi. Visst är det bra. Om Covids påverkan förbättras som hoppats kommer det att ersättas av ett nytt virus – wanderlust. Millennials, enligt en undersökning, skulle hellre resa än ha sex – och inte bara för att de förmodligen gör det senare fel.

Storbritanniens turistråd, VisitBritain, gör ett starkt ekonomiskt argument för turism: dess inverkan förstärks genom ekonomin eftersom för varje 1 000 pund som genereras i direkt turism uppstår ytterligare 1 800 pund tack vare försörjningskedjan och konsumentutgifter. I det sammanhanget är det inte bara vårt nöje utan vår plikt att hjälpa Storbritanniens belägrade Basil Fawltys och deras fijianska motsvarigheter.

Men värdet av turism, liksom sex, beror på hur du gör det. Kryssningsfartyg genererar 21 000 liter avloppsvatten per dag och fartyg, mycket av det hamnar i havet. Under 2019 var transportrelaterade utsläpp från turism ansvariga för 5 % av mänskligt skapade globala koldioxidutsläpp, enligt UNWTO.

Turismens planetförstörande benägenhet fångades på ett gripande sätt i New York Times lista över 52 platser att besöka 2020. En av dem, Louisianas Grand Isle, står inför en av världens högsta relativa havsnivåhöjningar.

Visserligen är hållbar turism ett växande fenomen, men utan tvekan läker den planeten bara på det sätt som man sätter ett plåster över ett skottsår. Ekoturism 2019 representerade drygt 2 % av hela sektorn: den förra värderades till 181,1 miljarder USD (133 miljarder pund), medan turismen som helhet samma år var värd nästan 9 miljarder USD, enligt World Travel & Tourism Council.

Dessutom finns det skillnader mellan vad turister säger och vad de gör. Enligt en nyligen genomförd undersökning av Elegant Resorts sa 99 % av lyxoperatörens kunder att hållbart resande var viktigt för dem. Men företaget noterade också att det hade skett en enorm ökning av förfrågningar om privatjetplan, kanske föranledd av hemska flygplats- och flygupplevelser.

Mindre etablerat är vad turismen riskerar att göra, inte mot betalningsbalansen och planeten, utan mot våra själar. Idag kan mat från hela världen tas hem till din dörr, och du kan engagera dig i alla typer av kulturell appropriering och virtuell turism utan att lämna bekvämligheten av ditt hem. Microsofts slogan, ”Vart vill du gå idag?”, kännetecknar hur praktiskt taget all mänsklig aktivitet äger rum i en hyperkultur där världen har reducerats till varor i en stormarknad av upplevelser, alla lätta att konsumera och engångsbruk. I det sammanhanget riskerar turismen att inte så mycket vidga sinnet som att begränsa det.

Vad som skiljer dagens turister från tidigare resenärer, globaliseringen skapar ett ”globalt här genom att ta avstånd och ta bort det där”. Vi går inte riktigt härifrån till dit när vi reser längre, dagens hyperkulturella turister kan kartlägga sin semester genom besök på identikit Starbucks i till synes exotiska platser. Turism är attraktivt eftersom det underskriver en önskan att när vi åker utomlands, saker inte blir för konstiga, riskfyllda eller främmande. Allt oftare reser vi inte för att decentrera vår världsbild eller utmana våra känslor, utan för att chilla och fylla på våra Instagrams.

I Human, All Too Human, Ju mindre män är bundna av sin tradition, desto större blir den inre omrörningen av motiv; desto större är följaktligen den yttre oroligheten, människornas virvlande flöde, strävandens polyfoni.

När rädslan för Covid försvinner kommer flygmil sannolikt att öka exponentiellt. Impulsen att söka nya horisonter är förståelig efter att ha varit så länge sammanhängande – men när vi eländigt köar i linjer utanför EU för att flyga till sociala medier-vänliga destinationer, kommer vi verkligen att belönas med det vi förmodligen söker: återupplivning och en ändra sig?

Även naturen, som har återhämtat sig från effekterna av mänsklighetens koldioxidavtryck i två år, är redo att förstöras på nytt. Alla mänsklighetens problem härrör från människans oförmåga att sitta tyst i ett rum ensam.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: