Social Climate Tech News

Thu 21 07 2022
Image

Alkohol er aldrig godt for mennesker under 40 år

by bernt & torsten

Alkohol bærer betydelige sundhedsrisici og ingen fordele for unge, men nogle ældre voksne kan få gavn af at drikke en lille mængde, ifølge den største undersøgelse af sin art.

Konklusionen kommer fra forfatterne af Global Burden of Diseases-undersøgelsen, et rullende projekt baseret på University of Washington i Seattle, som producerer de mest omfattende data om årsagerne til sygdom og død i verden.

For fire år siden sagde undersøgelsen, at selv den lejlighedsvise drik var sundhedsskadelig, og foreslog, at regeringer skulle råde folk til at undlade at stemme helt.

Men efter en stor ny analyse af globale data er eksperterne bag undersøgelsen kommet til nye konklusioner. Unge mennesker udsættes for højere sundhedsrisici ved alkoholforbrug end ældre voksne, siger de. Men de tilføjer, at voksne i alderen 40 år og ældre uden underliggende sundhedsmæssige forhold kan drage fordel af begrænset alkoholforbrug, som et lille glas rødvin om dagen, herunder en reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde og diabetes.

Deres resultater, offentliggjort i Lancet, er de første til at rapportere alkoholrisici efter geografisk region, alder, køn og år. De foreslår, at globale alkoholforbrugsanbefalinger bør baseres på alder og placering med de strengeste retningslinjer for mænd i alderen 15-39 år, der har størst risiko for skadeligt alkoholforbrug på verdensplan.

Alkohol bærer betydelige sundhedsrisici og ingen fordele for unge, men nogle ældre voksne kan få gavn af at drikke en lille mængde, ifølge den største undersøgelse af sin art.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Lancet, viste, at 59% af dem, der drikker skadelige mængder, var i alderen 15-39 år – mennesker, for hvem alkohol ikke gav nogen sundhedsmæssig fordel og udgjorde risici, herunder skader relateret til alkohol eller bilulykker, selvmord eller drab. Tre fjerdedele af de skadelige drikkevarer blev lavet.

Forskere så på risikoen for alkoholforbrug ved 22 sundhedsresultater, herunder skader, hjerte-kar-sygdomme og kræft, ved hjælp af data fra Global Burden of Disease i 2020.

Ved hjælp af disse oplysninger var forskerne i stand til at estimere, hvor meget alkohol en person kunne drikke, før de tog en overdreven risiko for deres helbred sammenlignet med en person, der ikke drikker alkohol.

De fandt ud af, at niveauet af alkohol, der kunne indtages uden at øge sundhedsrisikoen, steg gennem hele livet. Forskere betragtede en standarddrik som et 100 ml glas rødvin med 13% alkohol eller en 375 ml dåse eller flaske 3,5% øl.

De fandt ud af, at for mænd i alderen 15-39 år var den anbefalede mængde alkohol, før de “risikerede tab af helbred”, kun 0,136 af en standarddrink om dagen. For kvinder i samme alder var det “teoretisk laveste risikoeksponeringsniveau” 0,273 drikkevarer – ca. en fjerdedel af en standarddrink dagligt.

For voksne 40 og ældre uden nogen underliggende sundhedsmæssige forhold var drikke en lille mængde alkohol forbundet med visse sundhedsmæssige fordele, såsom at reducere risikoen for iskæmisk hjertesygdom, slagtilfælde og diabetes.

Blandt dem i alderen 40-64 år varierede sikre alkoholforbrugsniveauer fra omkring en halv standarddrink dagligt til næsten to standarddrikke. For dem på 65 år eller derover blev risikoen for “tab af helbred fra alkoholforbrug” nået efter indtagelse af mere end tre standarddrikke dagligt.

Men i gennemsnit forblev det anbefalede alkoholindtag for voksne over 40 år lavt og nåede et højdepunkt på 1,87 standarddrikke om dagen. Derefter steg sundhedsrisikoen ved hver drink, rapporterede Lancet.

Separat forskning offentliggjort i tidsskriftet PLOS Medicine torsdag fandt, at forbrug af syv eller flere enheder alkohol om ugen var forbundet med højere jernniveauer i hjernen. Jern i hjernen har været forbundet med Alzheimers og Parkinsons sygdomme og er en potentiel mekanisme for alkoholrelateret kognitiv tilbagegang.

Share: