Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Alkohol är aldrig bra för personer under 40 år

Alkohol medför betydande hälsorisker och inga fördelar för ungdomar men vissa äldre vuxna kan vinna på att dricka en liten mängd, enligt den största studien i sitt slag.

Slutsatsen kommer från författarna till studien Global Burden of Diseases, ett rullande projekt baserat vid University of Washington i Seattle, som producerar de mest omfattande uppgifterna om orsakerna till sjukdom och död i världen.

För fyra år sedan sade studien att även en och annan dryck var skadlig för hälsan, och föreslog att regeringar borde råda folk att avstå helt.

Men efter en stor ny analys av globala data har experterna bakom studien kommit fram till nya slutsatser. Unga människor utsätts för högre hälsorisker av alkoholkonsumtion än äldre vuxna, säger de. Men de tillägger att vuxna i åldern 40 och äldre utan underliggande hälsotillstånd kan dra nytta av begränsad alkoholkonsumtion, som ett litet glas rött vin om dagen, inklusive en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, stroke och diabetes.

Deras resultat, publicerade i Lancet, är de första som rapporterar alkoholrisker efter geografisk region, ålder, kön och år. De föreslår att globala alkoholkonsumtionsrekommendationer bör baseras på ålder och plats, med de strängaste riktlinjerna för män i åldern 15-39, som löper störst risk för skadlig alkoholkonsumtion i hela världen.

Alkohol medför betydande hälsorisker och inga fördelar för ungdomar men vissa äldre vuxna kan vinna på att dricka en liten mängd, enligt den största studien i sitt slag.

Studien, publicerad i Lancet, fann att 59 % av dem som dricker skadliga mängder var i åldern 15-39 – personer för vilka alkohol inte gav någon hälsofördel och utgjorde risker, inklusive skador relaterade till alkohol eller bilolyckor, självmord eller mord. Tre fjärdedelar av de skadliga drinkarna gjordes.

Forskare tittade på risken för alkoholkonsumtion på 22 hälsoresultat, inklusive skador, hjärt-kärlsjukdomar och cancer, med hjälp av 2020 Global Burden of Disease-data.

Med hjälp av denna information kunde forskarna uppskatta hur mycket alkohol en person kunde dricka innan han tar en överdriven risk för sin hälsa jämfört med någon som inte dricker alkohol.

De fann att nivån av alkohol som kunde konsumeras utan att öka hälsoriskerna ökade under hela livet. Forskare ansåg att en standarddryck var ett 100 ml glas rött vin med 13 % alkohol eller en 375 ml burk eller flaska med 3,5 % öl.

De fann att för män i åldern 15-39 var den rekommenderade mängden alkohol innan de ”riskerade hälsoförlusten” bara 0,136 av en standarddryck om dagen. För kvinnor i samma ålder var den ”teoretiska lägsta riskexponeringsnivån” 0,273 drinkar – ungefär en fjärdedel av en standarddryck dagligen.

För vuxna 40 och äldre utan några underliggande hälsotillstånd var att dricka en liten mängd alkohol kopplat till vissa hälsofördelar, såsom att minska risken för ischemisk hjärtsjukdom, stroke och diabetes.

Bland dem i åldern 40-64 varierade säkra alkoholkonsumtionsnivåer från ungefär en halv standarddryck dagligen till nästan två standarddrycker. För dem som är 65 år eller äldre nåddes risken för ”hälsoförlust från alkoholkonsumtion” efter att ha konsumerat mer än tre standarddrycker dagligen.

Men i genomsnitt förblev det rekommenderade alkoholintaget för vuxna över 40 år lågt och nådde en topp på 1,87 standarddrycker om dagen. Efter det ökade hälsoriskerna för varje drink, rapporterade Lancet.

Separate research published in the journal PLOS Medicine on Thursday found consumption of seven or more units of alcohol a week was associated with higher iron levels in the brain. Iron in the brain has been linked to Alzheimer’s and Parkinson’s diseases and is a potential mechanism for alcohol-related cognitive decline.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: