Press "Enter" to skip to content

En stor del af Italien er i undtagelsestilstand på grund af den værste tørke i 70 år

Google billeder af Po, Italiens længste flod, og du vil se en bred strøm omgivet af en grøn oase.Men i øjeblikket er floden, der skal forsyne næsten hele Norditalien med vand, stort set tør.Arno, der løber gennem Firenze, og Tiberen i Rom er også betydeligt lavere end normalt.

Den værste tørke i halvfjerds år har enorme konsekvenser for landbruget, borgerne og for naturen.Regeringen har godkendt ansøgninger fra fem regioner om at erklære undtagelsestilstand: Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardiet, Piemonte og Veneto.Dette skaber flere muligheder for at træffe foranstaltninger og kompensere ofrene.

Po er tør

De største bekymringer er tørken i dalen omkring Po, der løber fra Alperne i vest til Venedig i øst.Fordi der var lidt sne i bjergene sidste vinter, tørrede smeltevandsforsyningen meget hurtigere ud end normalt.Derudover regnede det lidt om foråret.Vandstanden i Po er nu 80 procent lavere end normalt i begyndelsen af sommeren.

Dette vil utvivlsomt være et alvorligt slag mod den italienske økonomi.Mere end halvdelen af Italiens landbrug praktiseres i den ellers frugtbare Po-dal, der tegner sig for 40 procent af bruttonationalproduktet.Ikke kun afgrøder som hvede, ris og majs er afhængige af floden, men også produkter som parmaskinke og parmesanost.Tre fjerdedele af Vongole-skallerne til det europæiske marked høstes i Po-deltaet.De vokser også mindre hurtigt på grund af tørken.

Nu hvor regeringen har godkendt anmodningen om undtagelsestilstand, vil der blive frigivet penge til at kompensere landmændene for deres tab.Ifølge landbrugsorganisationen Coldiretti er det nødvendigt for at redde mere end 270.000 virksomheder.Organisationen anslår, at der allerede er omkring 3 milliarder euro i skade.

Begrænset vandforbrug

Ikke kun landmænd; alle i Norditalien står over for en tørke.Mere end hundrede kommuner i nord har allerede indført restriktioner for brugen af drikkevand.Hovedstaden, Rom, besluttede at sænke vandtrykket.Under en undtagelsestilstand kan regionerne træffe foranstaltninger i endnu større skala.

Der er i øjeblikket ingen specifikke restriktioner for turister i de berørte områder.Regionerne Lombardiet, Piemonte, Veneto og Emilia-Romagna overvejer vandrationering.Det vil betyde, at drikkevand kun skal bruges til væsentlige aktiviteter og ikke f.eks. til at fylde svømmebassiner.Vandlande tæt på kysten rådes til at bruge filtreret havvand.Andre kan være nødt til at lukke deres døre.

Ekstraordinær kommissær med ansvar for tørke

Ud over at godkende undtagelsestilstanden lancerer regeringen også en national nødplan for at håndtere tørken.”Ministerrådet vil træffe vigtige og modige beslutninger,” meddelte minister for regionale anliggender Mariastella Gelmini på forhånd.For eksempel vil der være en “ekstraordinær kommissær for tørken”.Han vil blive udpeget frem til 2024 for at sikre, at landet er bedre forberedt på kriser i fremtiden.

Kommissæren skal ikke blot begrænse vandforbruget i Italien, men også gøre vandnettet mere effektivt.På land land er det kun 10 procent af nedbøren, der i dag opbevares og bruges i tørre perioder.Fordi vandnettet er gammelt mange steder, siver mere end 30 procent af det tilgængelige drikkevand ud, inden det når hanen.Regeringen afsætter 1,38 milliarder dollars til at tackle dette problem.

Disse foranstaltninger er kommet for sent til den nuværende krise.I de kommende måneder forventes det ikke, at der vil være nedbør nok til at vende tidevandet.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: