Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

En stämning mot KLM för CO2-ersättning

Den nederländska miljöorganisationen Fossielvrij NL tar KLM till domstol över annonser och påståenden om hållbart flygande och kompensation för CO2-utsläpp.Enligt Fossielvrij NL är dessa missvisande eftersom flygbolagets kunder får intrycket att det är möjligt att flyga utan klimatskador.

Under namnet CO2ZERO har KLM erbjudit kunderna möjligheten att kompensera utsläppen från sina flygningar i flera år genom att betala en liten summa utöver biljettpriset.Till exempel är en returbiljett till Barcelona 3.96 euro.De pengarna går till återbeskogningsprojekt.

Företaget har länge utropat denna tjänst som en möjlighet att flyga koldioxidneutralt och säger att effekten av ditt flyg kan ”neutraliseras” av kompensationen.Tidigare i år tillrättavisade Advertising Code Committee KLM för detta, eftersom företaget inte kan underbygga dessa påståenden tillräckligt.Sedan dess har KLM anpassat kampanjerna och webbtexterna.Det står nu att ”det snabbaste sättet att minska flygrelaterade CO2-utsläpp är att inte flyga”.

Felaktigt försäkrad

Enligt Fossielvrij NL är konsumenterna dock fortfarande vilseledda.Det står fortfarande att koldioxidutsläppen från en flygning kan kompenseras genom återbeskogning.Fossielvrij NL anser också att det är skadligt att resenärer felaktigt kan lugnas av ersättningen.

KLM håller inte med om anklagelsen.I ett skriftligt svar säger företaget att uttrycken följer lagar och regler, särskilt nu när det har justerat texterna.”KLM strävar efter transparent och ärlig kommunikation om vår hållbarhetsstrategi. Vi har inget intresse av att felinformera våra kunder.”

Grönmålning?

CO2-kompensation erbjuds av många fler företag.Till exempel kan personer på Shell betala extra för körda kilometer, på Zalando för de utsläpp som släpps ut under förpackning, leverans och retur av paket, och PostNL erbjuder också extra ”grön post” för en liten mängd.Det har kritiserats under en tid eftersom företag som erbjuder det ofta är stora CO2-utsläppare.

Är det en form av greenwashing, där ett företags marknadsföringsbudskap inte stämmer överens med de åtgärder man faktiskt vidtar för att minska sin klimatpåverkan?

Användningen av återbeskogningsprojekt för kompensationsändamål fungerar inte eftersom du inte vet när du planterar ett träd, hur länge det kommer att förbli stående och hur mycket CO2 det tar bort från luften.

Fossilfria Nederländerna kräver i kallelsen att KLM helt slutar annonsera CO2-kompensation.Det kommer att ta minst tre månader innan rättegången startar.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: