Press "Enter" to skip to content

En retssag mod KLM om CO2-kompensation

Den hollandske miljøorganisation Fossielvrij NL anlægger sag mod KLM på grund af reklamer og krav om bæredygtig flyvning og kompensation for CO2-udledning.Ifølge Fossielvrij NL er disse vildledende, fordi flyselskabets kunder får indtryk af, at flyvning er mulig uden klimaskader.

Under navnet CO2ZERO har KLM i årevis tilbudt kunderne muligheden for at kompensere for udledningen fra deres flyvninger ved at betale et mindre beløb oven i billetprisen.For eksempel er en returbillet til Barcelona 3.96 euro.De penge går til genplantningsprojekter.

Virksomheden har længe udråbt denne service som en mulighed for at flyve CO2-neutralt og siger, at virkningen af din flyvning kan “neutraliseres” af kompensationen.Tidligere i år irettesatte Advertising Code Committee KLM for dette, fordi virksomheden ikke kan underbygge disse påstande tilstrækkeligt.Siden da har KLM tilpasset kampagnerne og webteksterne.Det hedder nu, at “den hurtigste måde at reducere flyrelaterede CO2-emissioner på er ikke at flyve”.

Forkert beroliget

Ikke desto mindre vildledes forbrugerne ifølge Fossielvrij NL stadig.Det hedder stadig, at CO2-emissionerne fra en flyvning kan kompenseres ved genplantning af skov.Fossielvrij NL finder det også skadeligt, at rejsende med urette kan blive beroliget af kompensationen.

KLM er ikke enig i anklagen.I et skriftligt svar siger virksomheden, at udtrykkene overholder love og regler, især nu hvor det har justeret teksterne.”KLM stræber efter gennemsigtig og ærlig kommunikation om vores bæredygtighedstilgang. Vi har ingen interesse i at misinformere vores kunder.”

Grønvaskning?

CO2-kompensation tilbydes af mange flere virksomheder.For eksempel kan folk hos Shell betale ekstra for kørte kilometer, hos Zalando for de emissioner, der frigives under emballering, levering og returnering af pakker, og PostNL tilbyder også ekstra ‘grøn post’ for et lille beløb.Det er blevet kritiseret i nogen tid, fordi virksomheder, der tilbyder det, ofte er store CO2-udledere.

Er det en form for greenwashing, hvor en virksomheds markedsføringsbudskab ikke stemmer overens med de tiltag, den rent faktisk gør for at reducere sin klimabelastning?

Brugen af genplantningsprojekter til kompensationsformål virker ikke, fordi du ikke ved, hvornår du planter et træ, hvor længe det vil blive stående, og hvor meget CO2 det fjerner fra luften.

Det fossilfrie Holland kræver i stævningen, at KLM helt stopper med at reklamere for CO2-kompensation.Det vil tage mindst tre måneder, før retssagen starter.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: