Press "Enter" to skip to content

Een nieuwe thermo-elektrische generator creëert elektrische stroom door hete leidingen op te wikkelen

Wetenschappers werken al lang aan het vinden van een manier om te profiteren van temperatuurverschillen om elektriciteit te produceren. En nu heeft een groep wetenschappers van Penn State en het National Renewable Energy Laboratory een nieuwe flexibele thermo-elektrische generator ontwikkeld die afvalwarmte kan omzetten in elektriciteit door zich rond hete oppervlakken zoals uitlaatpijpen te wikkelen.

Een grote hoeveelheid warmte van de energie die we verbruiken wordt in principe weggegooid, vaak rechtstreeks in de atmosfeer verspreid. We hebben geen kosteneffectieve manieren gehad met hoekgetrouwe vormen om die warmte op te vangen en om te zetten in bruikbare energie.

Deze flexibele units zijn echter ongelooflijk compatibel met restwarmtebronnen zoals leidingen in industriële en residentiële gebouwen of uitlaatpijpen op voertuigen. Bovendien hoeven ze niet eens op oppervlakken te worden gelijmd, in tegenstelling tot de vorige stijve apparaten, en als gevolg daarvan benadrukken deze kwalificaties de effectiviteit van het flexibele apparaat.

Wanneer de thermo-elektrische generator in de buurt van een warmtebron wordt geplaatst, produceert deze een elektrische stroom door elektronen die van de warme kant naar de koude kant bewegen. Het apparaat heeft een platte, vierkante vorm en bestaat uit kleine tweebenige veters die met elkaar verbonden zijn. Tussen de stroken bevinden zich spleten die de flexibiliteit bieden om rond gebogen oppervlakken zoals buizen te passen. De openingen behouden ook de flexibiliteit van het apparaat om de vulfactor te wijzigen, die kan worden gebruikt om thermo-elektrische apparaten voor verschillende warmtebronnen te optimaliseren.

Op basis van de rapporten van de onderzoekers voltooide het apparaat met succes zijn testfase door een 150 procent hogere vermogensdichtheid te bieden dan andere state-of-the-art apparaten. Aan de andere kant behield een opgeschaalde versie, die iets meer dan 3-inch vierkant was, een vermogensdichtheidsvoordeel van 115 procent. Volgens de onderzoekers produceerde deze versie een totaal vermogen van 56,6 watt wanneer hij op het verwarmde oppervlak werd geplaatst.

Natuurlijk heeft het ontwerp voordelen. Ten eerste biedt het het gemak van het efficiënt gebruiken van de normaal verspilde warmte. En ten tweede is het opmerkelijk dat de structuur het apparaat compatibel maakt met moeilijk aan te brengen oppervlakken zoals buizen. Daarom is deze innovatie veelbelovend voor het opwekken van elektriciteit uit gebieden die voorheen moeilijk te gebruiken waren.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: