Press "Enter" to skip to content

Jorden var tavs i 4 milliarder år

Vi tænker ofte på den naturlige verden som støjende – smukt så. Da jeg plejede at campere i Sverige som spejder, var natten levende med fårekyllinger, og når vi var længere oppe nordpå, hylede ulven af og til eller skreg en ræv. Forskere, der har arbejdet i regnskove, vil de tale om fugles skrig, hver til hver, abernes snak og insekternes bevægelse i den fugtige luft.

Med andre ord er skovene fyldt med lyden af kommunikation. Oceaner også. Dyr taler meget med hinanden. Måske advarer de hinanden om fare, forsvarer deres territorium eller forsøger at imponere en kompis. Under alle omstændigheder er en del af det, der er så magisk ved naturen, støjen fra naturens samtale.

Denne snak er i vores planets historie en ret ny udvikling.

I sin seneste bog Sounds Wild and Broken anslår David George Haskell, professor i biologi og miljøstudier, at der i milliarder af år, måske 90% af Jordens eksistens, ikke var nogen hørbar kommunikation fra dyr.

Sikker på, der var naturlige lyde, som lyden af vind og raslende planter. Men de tidligste dyr var ikke hørbare kommunikatorer. De var tavse.

Som Haskell skriver i The Scientist…

“I mere end 90 procent af Jordens historie ser det ud til, at ingen dyr sang eller græd. Ingen skabninger blev kaldt, da havene først blev fyldt med komplekse dyreliv, eller da rev først steg. Landets urskove indeholdt ingen syngende insekter eller hvirveldyr. Disse gamle dyretider havde lyde – vind, bølger, torden, geologisk mumlen og stænk, raslen og knasen af at bevæge sig, fodre dyr – men hundreder af millioner af års dyreevolution udfoldede sig i kommunikativ stilhed.

Det var ikke, fordi kommunikationen ikke fandt sted. Det var det! Celler kommunikerer med kemikalier; planter sender kulstof til hinanden; bakterier netværk sammen.

Det er bare, at det tidlige liv bogstaveligt talt ikke havde det fysiske udstyr, der var nødvendigt for at lave en bevidst lyd. Fra Haskells bog…

“Ediacaran-dyrenes kropslige enkelhed skjuler deres slægt og efterlader ingen klare mærker til at tildele dem til grupper, vi ville genkende i dag. Ingen segmenteret kropsrustning som leddyr. Ingen stiv søjle langs ryggen som fisk. Ingen mund, tarme eller organer . Og næsten helt sikkert, ingen lydskabende enheder. Der er ingen antydninger af disse dyr af nogen kropsdel, der kunne gøre en sammenhængende skrabe, pop, ned eller twang. Moderne dyr med mere komplekse kroppe, men overfladisk lignende kropsformer – svampe, vandmænd og havfans – er også stemmeløse, hvilket tyder på, at disse første dyresamfund var rolige steder. Til summen af bakterier og andre encellede væsner tilføjede evolutionen kun skråstreg og hvirvler af vand omkring bløde skiver og viftelignende dyr.

Hvad der er lige så fascinerende er, hvordan nogle af de første hørbare dyrekommunikationer opstod.

Hvis vi ser på livet på land, er en nuværende kandidat til arkæologer Permostridulus, en type tidlig cricket, der levede i Perm-bassinet for omkring 270 millioner år siden. Den havde udviklet et sæt hævede årer på vingerne, der, når de blev skrabet mod de andre, ville larme. Som Haskell skriver…

Vingerne på dette for længst uddøde insekt afslørede ikke kun tegn på lydfremstilling, men foreslog, hvordan og hvorfor kommunikativ lyd udviklede sig. I nærheden af vingens fastgørelsespunkt fortykkede og hævede nogle vener. En fremtrædende central vene blev understøttet af laterale vener, hvilket skabte en buet, bølgepapryg kun et par millimeter lang på en vinge, der var halvdelen af længden af min tommelfinger. En sådan struktur havde ingen funktion til at understøtte vingemembranen. I stedet var det meget sandsynligt en kampanordning, analog med de kamme, der blev brugt til lydproduktion på vingerne af moderne crickets. Da insekterne gned deres vinger mod hinanden, ville den hævede centrale vene have skrabet over bunden af den anden vinge og lavet en kvidrende lyd.

Vi kan kun gætte, hvordan disse vener og deres lydskabende egenskaber opstod. Darwinistisk evolution indebærer naturligvis en hel del tilfældige tilfældigheder og held, så vi kan antage, at skabningerne meget gradvist, over en lang periode, kan have lavet støj ved et uheld i starten; så har nogle måske opdaget, at støjen kunne bruges til at tiltrække kammerater eller afvise angribere; så blev det en nyttig tilpasning, og vi er i gang med løbene. Så vingerne var der oprindeligt for at hjælpe insekterne med at bevæge sig rundt, og først senere udviklede de deres sekundære formål, støj.

Der er dejlig poesi på spil her, er der ikke? Den første hørbare landkommunikation på planeten kan være begyndt som en bivirkning af flyvningen.

Da dyrene begyndte at nage til hinanden, begyndte naturen for alvor at tage til. Derfor er skoven så dejlig i dag: et oprør af snak, alt stammer fra den oprindelige cricket.

Menneskeskabt støj begyndte at invadere tidligere uberørte vildmarker. Tilbage i 70’erne eller 80’erne, hvis du var dybt inde i en regnskov, kunne du gå timer uden at høre nogen menneskelige lyde – som motorer eller fly.

Men i 00’erne havde industriel støj sneget sig ind i selv de fjerneste skove. Man kunne høre – hvor svagt det end er – lyden af en jet eller en arbejdsplads i det fjerne.

Lydbilledet af det naturlige liv kan blive alvorligt forstyrret af industriel støj. Hvis der er for meget af det, har dyrene svært ved at høre deres meddyrs skrig.

Men hvad sker der, når kunstig støj – griber ind i den naturlige symfoni? Måske er det den lave rumlen fra nærliggende konstruktion eller den høje hvinen fra en turboprop. Under alle omstændigheder forstyrrer det et segment af spektret, der allerede er i brug, og pludselig kan nogle dyr ikke blive hørt. Informationsstrømmen i junglen er kompromitteret.

Dyrelivet rundt om i verden lider af to problemer: Skovrydning, som fjerner vigtige dele af et økosystem, og støjforurening, der forstyrrer biofoni. Det samme problem sker under vandet, da industriel støj forstyrrer havets biofoni.

Det kræver ikke meget korrosion at forårsage virkelig bekymrende ændringer i kommunikationslandskabet i en vildmark, fortalte han mig:

At holde vilde områder fulde af vild støj er afgørende for planetens sundhed. Men det viser sig, at det også er afgørende for den menneskelige ånds sundhed og for vores følelsesmæssige helbred.

Næste gang du går en tur i skoven, skal du være opmærksom på de lyde, du hører – strømmen af en flod, vind gennem træerne, syngende fugle, elg. Disse akustiske ressourcer er lige så storslåede, som de er visuelle og fortjener vores beskyttelse. Vi bør værdsætte dyrekommunikation mere som en unik planetarisk arv – og forhindre den i at forsvinde.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: