Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Farliga virus ”liftar” på mikroplaster för att överleva i sötvatten

Varje år kommer mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plast ut i havet. Större bitar av plastavfall blir vittrade och bryts ner, bryts ner till mindre och mindre bitar, och så småningom reduceras till mikroplastpartiklar.

Dessa mikroplaster hamnar sedan i vår mat, dricksvatten och till och med luften vi andas. Och förutom att skada mänskliga celler, visar det sig att mikroplast fungerar som en fristad för farliga virus som kan orsaka kräkningar och diarré.

Ett team av forskare från Stirling University har för första gången bevisat att virus kan överleva och förbli smittsamma genom att fästa sig vid plast i vatten, enligt en studie publicerad i tidskriften Environmental Pollution.

Detta fynd väcker frågor angående påverkan på människors hälsa och potentiella hälsorisker, eftersom mikroplast lätt kan sväljas av någon som simmar.

”Hitch-hiking”-virus

Den senaste studien är den första i sitt slag som undersöker frågan om mikroplaster och virus som använder vatten som tagits från den naturliga miljön. Tidigare studier koncentrerade sig enbart på överföring av sådana virus i sterila sjukhusmiljöer.

I studien använde forskarna vid Stirling University två arter av modellvirus, rotavirus (RV) SA11 – ett humant gastrointestinalt virus – och bakteriofagviruset Phi6, och undersökte hur de fäster sig på mikroplastpellets i tre olika typer av vatten: filtrerad yta vatten, ofiltrerat ytvatten och ytvatten med tillsatta näringsämnen.

Forskarna fann att virus som liftade på mikroplastpellets var mer stabila jämfört med de som fanns i vattnet. Till exempel visade sig rotaviruset, som orsakar diarré och orolig mage, överleva i upp till tre dagar i sjövatten genom att fästa sig på mikroplastens ytor. Genom att fästa vid mikroplastytan, skyddades viruspartiklar från element som UV-ljus, vilket vanligtvis skulle döda dem.

Ett större ont än man tidigare trott

Denna upptäckt kan få långtgående återverkningar för människors hälsa runt om på planeten, eftersom farliga virus och bakterier kan migrera över hav utan att bäras av människor. För att avslöja mer om de okända farorna med att mikroplastföroreningar smälter samman med hotet från virus, kommer forskarna att titta på hur länge de kan förbli smittsamma härnäst.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: