Social Climate Tech News

Wed 01 2022
Image

Duikers in Portugal kunnen de koeien laten stoppen met scheten laten

by bernt & torsten

Ze doen veel goeds voor het milieu, maar hun boeren maken het goed.Nu wordt getest of koeien klimaatvriendelijker kunnen worden – door ze algen of voedingssupplementen te laten eten die schadelijke emissies verminderen.

Koeien stoten klimaatbeschadigend methaan uit, voornamelijk via boeren, maar ook via scheten, en de algen – Asparogopsis taxiformis – kunnen deze emissies tot 60 procent verminderen, volgens onderzoek.

Grote bron van emissies

Als dit waar is, kunnen de algen een belangrijk stukje van de puzzel zijn om de uitstoot van de landbouw te verminderen.

De boosdoener in het drama is het fermentatieproces dat plaatsvindt in de grootste maag van de koeien, de pens, wanneer ze het gras transformeren.Vervolgens worden waterstof en koolstofdioxide gevormd die micro-organismen in de pens gebruiken om energie te krijgen – en in dat proces wordt methaan gevormd.

Hier komen de algen in de vergelijking.Ze bevatten de stof bromoform die een enzym in de micro-organismen blokkeert en zo de vorming van methaan stopt.

Het Bovaer-voedingssupplement, dat eerder dit jaar als eerste in het veld binnen de EU werd goedgekeurd, werkt op een vergelijkbare manier.Vanaf dit najaar krijgen 5.000 Zweedse melkkoeien het voedingssupplement in hun voer binnen een project dat Arla uitvoert in Zweden, Denemarken en Duitsland.

Volgens eerder onderzoek kunnen voedingssupplementen de methaanuitstoot met ongeveer 30 procent verminderen.

Is de melk aangetast?

Bovas verminderen methaan door hetzelfde enzym als de algen vast te houden.Maar de algen lijken meer stoffen te bevatten die methaan verminderen.

Het feit dat algen een natuurlijk product zijn, terwijl het voedingssupplement chemisch wordt geproduceerd, kan het ook beter ontvangen door boeren.

Een zorg met de algen is geweest dat bromoform moet worden overgebracht naar de melk en het vlees.Bij hoge concentraties is de stof kankerverwekkend.Eerdere studies hebben aangetoond dat de niveaus aanzienlijk lager zijn dan ze een risico zouden zijn.

Share:

Leave A Comment