Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Det finns ingen sund ekonomi (eller planet) utan friska skogar

Skogar är bland världens bästa insatser för koldioxidavskiljning. Men enligt årets State of the World’s Forests-rapport från FN, är skogar också grunden för gröna och rättvisa ekonomier, hållbar resursförvaltning och bevarande av biologisk mångfald och är generellt nyckeln till en ljusare framtid.

Denna senaste rapport belyser hur mycket skogar är undervärderade i ekonomiska analyser och betonar åter ett tredelat tillvägagångssätt: bevara befintliga skogar, återställa förstörda marker och utöka agroforestry (integrering av träd och buskar i jordbruket) och hållbart använda skogsprodukter. Dessa åtgärder behöver finansieras i förväg, men det belopp som behövs är blygsamt jämfört med andra statliga utgifter. Och avkastningen på investeringar – i termer av att undvika klimatkatastrofer och bygga en mer rättvis och hållbar ekonomi – skulle vara betydande.

Klimatpotential

Ökning av extremt väder och andra effekter av klimatförändringar kommer att bli dyrt, liksom att räkna med framtida teknik för koldioxidavskiljning för att vända klimattrender senare detta århundrade. Att stoppa avskogningen är däremot en kostnadseffektiv lösning som är tillgänglig nu. Det är också bland de större möjligheterna att nå klimatmålen. FN-rapporten beräknar att bevarandet av befintliga skogar skulle täcka upp till 14 procent av de koldioxidekvivalenta (GtCO2e) utsläppsminskningar som behövs till 2030 för att hålla uppvärmningen under 1,5°C. Återställande och agroskogsbruk kan bidra med upp till ytterligare fem procent.

Men det har gjorts små eller inga framsteg på denna front de senaste åren. Förra hösten undertecknade 141 länder Glasgows ledardeklaration om skogar och markanvändning och lovade att sätta stopp för skogsförlusten till 2030. Trots detta var förlusten av skogstäcke – till stor del av tropiska skogar – 2021 tillräckligt betydande för att redan potentiellt sätta det målet bort från nå.

Bättre incitament

Rapporten fann att jordbruket drev nästan 90 procent av den senaste tidens avskogning, vilket illustrerar det akuta behovet av att hitta effektiva incitament för lokala samhällen att underhålla och hållbart använda skogar.

Mer än hälften av världens befolkning (uppskattningsvis 4,17 miljarder) bor inom 5 kilometer från en skog och upp till 5,76 miljarder människor är beroende av skogsresurser som inte är trävaror som växter, växtprodukter och djur för att försörja sig. Dessa samhällen, såväl som ursprungsbefolkningen, äger eller förvaltar nära hälften av skogarna och angränsande gårdar, men de får mindre än 2 procent av klimatfinansieringen.

Många analyser visar att restaurering och bevarande ger mycket mer än de kostar, men dessa tillvägagångssätt kräver finansiering, offentligt stöd och ökad medvetenhet. För detta ändamål noterade rapporten att det finns mer än 8,5 miljoner sociala samarbetsgrupper som förespråkar skogssamhällens rättigheter, ger stöd för att stoppa avskogningen, främjar hållbar användning och arbetar mot förbättrad politik.

Hållbara och rättvisa ekonomier

Några av de mest framträdande strategierna inkluderar att hitta bättre användningsområden för jordbrukssubventioner, varav 86 procent går till aktiviteter som är skadliga för miljön, särskilt den biologiska mångfalden. Agroforestry är ett lovande alternativ som kan bevara upp till 80 procent av skogens biologiska mångfald samtidigt som grödans produktivitet ökar. Dessa vinster tar dock vanligtvis flera år att realisera, under vilka bönder skulle behöva ytterligare stöd.

På den hållbara produktfronten har det också funnits en ökande efterfrågan på träprodukter. Med adekvat skogsskötsel har dessa betydligt lägre utsläpp av växthusgaser över hela livscykeln än plast eller andra vanliga material. I ett exempel visade forskning att träbaserade textilier (baserade på cellulosa) kunde minska utsläppen från textiltillverkning med nära två tredjedelar. Rapporten räknar med att efterfrågan på sådana produkter kommer att växa med 3,3 procent per år under det kommande decenniet, med ett uppskattat värde på 5 biljoner dollar.

Denna övergång bort från avskogning och mot hållbar användning av skogar erbjuder betydande miljöfördelar och ekonomiska möjligheter för samhället. Rapporten beräknar att en tredubbling av de nuvarande utgifterna till 2030 skulle vara tillräckligt för att uppnå dessa mål – men åtgärder behövs nu.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: