Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Blandning av tjära och mikroplast är en ny form av förorening

Upptäckten kom när ett team av forskare kammade stränderna på den spanska ön Teneriffa på Kanarieöarna. Gång på gång, mot det glittrande vattnet som svepte över Playa Grande, såg de klumpar av härdad tjära prickade med små, färgglada fragment av plast.

De insåg snabbt att denna kombination av tjära och mikroplast – eller ”plastitar” som de kallade det – var olik alla andra plastföroreningar de hade sett.

Mer än två år efter att forskare snubblade över det har fyndet fångats i ny forskning som beskriver det som ett ”obedömt hot” mot kustmiljöer. Det lägger till en växande lista över havsföroreningar gjorda av plast, från pyroplast – smält plast som ser ut som små stenar – till plastiglomerater, bildade av en kombination av smält plast och strandsediment och basaltlavafragment.

När det kommer till plastitar är dess bildning enkel: när rester från oljeutsläpp i havet avdunstar och vittrar, sköljs den i land som tjärbollar som klänger sig fast vid Kanarieöarnas klippiga stränder.

Allteftersom tiden går hårdnar formationen, med allt från bitar av kasserade fiskeredskap till plastpellets och rester av polyester och nylon som smälter samman med tjäran.

Forskarna hittade plastitar längs strandlinjerna på flera öar på Kanarieöarna, inklusive El Hierro och Lanzarote. Det var utbrett, i ett fall sträckte det sig över mer än hälften av området de undersökte. Teamet kopplade sin närvaro till skärgårdens läge längs en viktig sjöfartsväg för oljetankfartyg, men de tvivlar inte på att plastitar finns runt om i världen.

Medan mer forskning behöver göras för att bekräfta plastitars påverkan på miljön, tror forskare att dess kombination av kolväten och mikroplaster innebär att det potentiellt kommer att läcka giftiga kemikalier, vilket kan orsaka förhållanden som kan visa sig vara dödliga för organismer som alger.

Upptäckten matas in i den framväxande bilden av en global plastcykel, med plast som rör sig genom atmosfären, haven och land på ett sätt som ekar naturliga processer som kolets kretslopp.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: