Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Bläckfisk och mänskliga hjärnor delar samma ”hoppande gener”

Forskare vid International School for Advanced Studies (ISSA) i Italien kan just ha upptäckt orsaken till den anmärkningsvärda intelligensen hos bläckfiskar och aktiva hoppande gener. Intressant nog är de hoppande generna som finns aktiva i bläckfiskar också aktiva i den mänskliga hjärnan, enligt ett pressmeddelande från institutionen.

Bläckfisken är ett unikt djur. Det har inte bara ett stort förhållande mellan hjärna och kropp jämfört med de flesta djur, utan det visar också unika egenskaper som att använda sina sinnen för att få information, lära sig i sociala miljöer, bearbeta informationen och lagra den på lång sikt.

För sina intelligensnivåer är bläckfisken överraskande nog ett ryggradslöst djur, en kategori av djur som inte har en kotpelare och som allmänt anses vara djur med primärt intellekt. Så, forskare har alltid varit angelägna om att veta vad som ger dessa speciella förmågor till den åttabenta varelsen.

Hoppande gener och hjärnan

Forskare vid Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati (SISSA) i Trieste och Stazione Zoologica Anton Dohrn från Neapel i Italien studerade octupus hjärnor på molekylär nivå i ett försök att förstå dess kognitiva förmågor.

Med hjälp av nästa generations sekvensering fann forskarna att bläckfiskhjärnan har aktiva transposoner, vanligtvis kallade hoppgener, som hjälper DNA eller genetiskt material inuti cellkärnan att skära eller kopiera och klistra in sig själv i olika regioner av genomet.

Tidigare sekvenseringsstudier har visat att transposoner upptar så många som 45 procent av det mänskliga genomet, vilket ger det potential att dupliceras eller blandas. Sådana dupliceringar eller shufflingar skapar vanligtvis inte synliga effekter på organismen och kallas tysta transposoner. Under årens lopp har vissa transposoner blivit inaktiva, eftersom de har samlat på sig mutationer som hindrar dem från att hoppa runt samtidigt som de behåller förmågan att hoppa men blockeras av cellens försvarssystem.

Det finns många typer av transposoner i genomet, men Long Interspersed Nuclear Elements (LINEs) är aktiva och finns i stort antal över genomet. Även om man tidigare trodde att LINEs är rudimentala, har ny forskning visat att de är förknippade med kognitiva förmågor som inlärning och minne, och deras aktiva tillstånd regleras av hippocampus i hjärnan, som styr inlärningsprocesserna.

Transposonerna i bläckfisken

Forskarna fann att bläckfiskgenomet också har många transposoner, och som människor är de mestadels inaktiva. Men LINE-familjen av transposoner är också aktiva i bläckfiskhjärnan, precis som de är i den mänskliga hjärnan. För att lägga till ytterligare bevis för hypotesen fann forskarna LINE-transposonerna i den vanliga bläckfisken, Octopus vulgaris, såväl som den kaliforniska arten, Octopus bimaculoides.

Ett team av tjugo forskare deltog i denna studie och de tror att likheterna mellan den mänskliga hjärnan och bläckfiskhjärnan kan förklaras av konvergent evolution. Detta är namnet på fenomenet när två genetiskt distinkta arter oberoende utvecklar samma molekylära mekanismer som ett svar på deras liknande behov.

Forskarna vill nu fokusera på LINEs för att förbättra vår förståelse av utvecklingen av intelligens, sade rapporten.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: