Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Bildäck producerar mycket mer partikelföroreningar än avgaser

Nästan 2 000 gånger mer partikelföroreningar produceras av däckslitage än vad som pumpas ut ur avgaserna på moderna bilar, har test visat.

Däckpartiklarna förorenar luften, vattnet och jorden och innehåller ett brett utbud av giftiga organiska föreningar, inklusive kända cancerframkallande ämnen, säger analytikerna, vilket tyder på att däckföroreningar snabbt kan bli ett stort problem för tillsynsmyndigheter.

Luftföroreningar orsakar miljontals tidiga dödsfall per år globalt. Kravet på bättre filter har inneburit att partikelutsläppen från avgasrör i utvecklade länder nu är mycket lägre i nya bilar, med de i Europa långt under den lagliga gränsen. Men den ökande vikten på bilar innebär att fler partiklar kastas av däcken när de slits på vägen.

Testerna visade också att däck producerar mer än 1 ton ultrafina partiklar för varje körd kilometer, vilket betyder partiklar mindre än 23 nanometer. Dessa släpps också ut från avgaser och är av särskilt intresse för hälsan, eftersom deras storlek gör att de kan komma in i organ via blodomloppet. Partiklar under 23nm är svåra att mäta och är för närvarande inte reglerade i varken EU eller USA.

Testerna kom fram till att en förbryllande mängd material släpptes ut i miljön – 300 000 ton däckgummi i Storbritannien och USA, bara från bilar och skåpbilar varje år.

Det finns för närvarande inga regler för däckens slitage och lite regler för de kemikalier de innehåller. Emissions Analytics har nu fastställt vilka kemikalier som finns i 250 olika typer av däck, som vanligtvis är gjorda av syntetiskt gummi, härrörande från råolja.

Slitagehastigheten för olika däckmärken varierade avsevärt och innehållet av giftiga kemiska ämnen varierade, ännu mer, sade han, vilket visade att lågkostnadsförändringar var möjliga att minska deras miljöpåverkan.

Du kan göra mycket genom att ta bort de giftigaste däcken, det handlar inte om att stoppa folk från att köra bil eller att behöva uppfinna helt andra nya däck. Om du kunde eliminera den sämsta halvan, och kanske få dem i linje med de bästa i klassen, kan du göra en enorm skillnad. Men för tillfället finns det inget regleringsverktyg, det finns ingen övervakning.

Testerna av däckslitaget gjordes på 14 olika märken med en Mercedes C-klass som kördes normalt på vägen, och några testades under hela sin livstid. Högprecisionsvågar mätte vikten som förlorats av däcken och ett provtagningssystem som samlar partiklar bakom däcken under körning bedömde massan, antalet och storleken på partiklar, ner till 6nm. De verkliga avgasutsläppen mättes över fyra bensin-SUV:ar, de populäraste nya bilarna idag, med modeller från 2019 och 2020.

Begagnade däck producerade 36 milligram partiklar varje kilometer, 1 850 gånger högre än genomsnittet på 0,02 mg/km från avgaserna. En mycket aggressiv – om än laglig – körstil fick partikelutsläppen att skjuta i höjden, till 5 760 mg/km.

Långt fler små partiklar produceras av däcken än stora. Detta innebär att även om den stora majoriteten av partiklarna i antal är små nog att bli luftburna och bidra till luftföroreningar, representerar dessa endast 11 % av partiklarna i vikt. Ändå producerar däck fortfarande hundratals gånger mer luftburna partiklar i vikt än avgaser.

Medelvikten på alla bilar har ökat. Men det har varit en särskild debatt om huruvida batteridrivna elfordon (BEV), som är tyngre än konventionella bilar och kan ha högre hjulvridmoment, kan leda till att fler däckpartiklar produceras.

Det skulle bero på körstil, med milda elbilsförare som producerar färre partiklar än fossildrivna bilar som körs dåligt, även om det i genomsnitt förväntas något högre däckpartiklar från BEV.

Annan ny forskning har föreslagit att däckpartiklar är en viktig källa till mikroplast som förorenar haven. En specifik kemikalie som används i däck har kopplats till laxdöd i USA och Kalifornien föreslog ett förbud denna månad.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: