Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

År 2050 kan nästan 70 % av personfordonen vara elbilar

Kalla det vad du vill: en vändpunkt, en milstolpe, ett vägskäl, ett avgörande ögonblick.

Hur som helst, poängen är att vi lever genom en period av betydande förändringar i bilindustrin, eftersom efterfrågan på elfordon överstiger utbudet, försäljningen av förbränningsfordon potentiellt toppar och traditionella biltillverkare och regeringar åtar sig tiotals miljarder dollar till elektrifiera bilen.

År 2021 stod elbilsförsäljningen för nästan 10 % av all försäljning av nya personbilar världen över. Den siffran kan mer än fördubblas till 23 % till 2025, enligt den senaste delen av energiforskningsföretaget BloombergNEFs årliga EV Outlook-rapport.

Elbilar representerar en marknadsmöjlighet på 9 biljoner dollar mellan nu och 2030, per BNEF.

Men nyckelfrågor kvarstår. Nämligen, är det nuvarande momentum tillräckligt för att nå 2050 netto-noll mål för transporter?

Det korta svaret, enligt BNEF:s nya rapport, är nej. Inte utan stora justeringar. Medan vissa transportsegment är nära att vara på rätt spår för netto-nollmål – det vill säga 100 % fordonsandel med nollutsläpp till 2050 – är andra längre bort.

Det goda: Utan ytterligare politiskt stöd förutser BNEF att två- och trehjuliga fordon skulle nå 74 % och 94 % nollutsläppsfordon till 2050. Man uppskattar också att kommunala bussar skulle nå 84 % då. Dessa segment står dock tillsammans för bara 6 % av de nuvarande CO2-utsläppen från vägtransporter.

Så som så: Personbilar, som utgör 53 % av de nuvarande koldioxidutsläppen från vägtransporter, skulle nå uppskattningsvis 69 % nollutsläppsfordon till 2050 utan ytterligare ingrepp. Lätta nyttofordon, som står för 11 % av dagens utsläpp från transporter, är i takt med 75 %.

Det dåliga: Medel- och tunga nyttofordon (t.ex. lastbilar) kommer att nå bara 29 % nollutsläppsfordon till 2050 utan ytterligare ingrepp. Detta segment står för nästan en tredjedel (30 %) av de nuvarande CO2-utsläppen från transporter.

Global syn: På vår nuvarande väg förutser BNEF också att det befintliga gapet mellan ”rikare länder och framväxande ekonomier” kommer att öka ytterligare, med ledande marknader som förväntas överstiga 60 % marknadsandel av elbilar år 2040, medan elbilar kommer att utgöra mindre än 20 % av alla fordon på tillväxtmarknader då.

BNEF rekommenderar att rikare länder och ”multilaterala institutioner” gör kapital tillgängligt för tillväxtmarknader för att hjälpa dem att utveckla elbilsindustrin, och noterar att ”mycket av gapet” mellan vår nuvarande bana och netto-nollmål kommer att täckas av dessa ekonomier.

Addition genom subtraktion: Även om elbilar är ett nödvändigt verktyg för att minska transportutsläpp, är de inte det enda verktyget. Att minska fordonsberoendet genom att investera i kollektivtrafik, promenader och cykling kan ha en betydande effekt på att sänka utsläppen, per BNEF – och göra nettonollmål mer uppnåeliga.

Stor bild: Även om avsevärda framsteg har gjorts när det gäller att använda elbilar i rikare länder, skulle fortsatta på den nuvarande vägen innebära att fordonstransportsektorn fortfarande släpper ut 3,5 gigaton CO2 per år 2050, uppskattar BNEF. För sammanhanget släppte hela transportsektorn – inklusive flyg och sjöfart – ut 7,2 gigaton 2020, enligt IEA.

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: