Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De aarde was 4 miljard jaar stil

We denken vaak aan de natuurlijke wereld als luidruchtig – prachtig. Toen ik vroeger als padvinder in Zweden kampeerde, leefde de nacht van krekels, en als we verder naar het noorden waren, huilde de wolf af en toe of het geschreeuw van een vos. Wetenschappers die in regenwouden hebben gewerkt, zullen het hebben over het geschreeuw van vogels, elk voor elk, het geklets van apen en de beweging van insecten in de vochtige lucht.

Met andere woorden, bossen zijn gevuld met het geluid van communicatie. Oceanen ook. Dieren praten veel met elkaar. Misschien waarschuwen ze elkaar voor gevaar, verdedigen ze hun territorium of proberen ze indruk te maken op een partner. Hoe dan ook, een deel van wat zo magisch is aan de natuur is het lawaai van het gesprek van de natuur.

Deze lezing is, in de geschiedenis van onze planeet, een vrij nieuwe ontwikkeling.

In zijn nieuwste boek Sounds Wild and Broken schat David George Haskell, hoogleraar biologie en milieustudies, dat er gedurende miljarden jaren, misschien 90% van het bestaan van de aarde, geen hoorbare communicatie van dieren was.

Natuurlijk, er waren natuurlijke geluiden, zoals het geluid van wind en ruisende planten. Maar de vroegste dieren waren geen hoorbare communicatoren. Ze zwegen.

Zoals Haskell schrijft in The Scientist…

“Voor meer dan 90 procent van de geschiedenis van de aarde lijkt het erop dat geen enkel dier zong of huilde. Er werden geen wezens genoemd toen de zeeën voor het eerst gevuld waren met complexe dieren in het wild of toen riffen voor het eerst opkwamen. De oerbossen van het land bevatten geen zingende insecten of gewervelde dieren. Deze oude dierlijke tijden hadden geluiden – wind, golven, donder, geologisch geruis en spetters, rammelaars en crunches van bewegende, voedende dieren – maar honderden miljoenen jaren van dierlijke evolutie ontvouwden zich in communicatieve stilte. “

Het was niet zo dat er geen communicatie plaatsvond. Dat was het ook! Cellen communiceren met chemicaliën; planten sturen koolstof naar elkaar; bacteriën netwerken samen.

Het is alleen dat het vroege leven letterlijk niet de fysieke apparatuur had die nodig was om een opzettelijk geluid te maken. Uit Hasks boek…

“De lichamelijke eenvoud van de Ediacaran-dieren verbergt hun afstamming en laat geen duidelijke sporen achter om ze toe te wijzen aan groepen die we vandaag zouden herkennen. Geen gesegmenteerde kogelvrije vesten zoals geleedpotigen. Geen stijve pilaar langs de rug als vissen. Geen monden, darmen of organen. En vrijwel zeker geen geluidsmakende apparaten. Er zijn geen aanwijzingen van deze dieren van enig lichaamsdeel die een coherente schraap, plof, dons of twang kunnen maken. Hedendaagse dieren met complexere lichamen maar oppervlakkig vergelijkbare lichaamsvormen – sponzen, kwallen en zeefans – zijn ook stemloos, wat suggereert dat deze eerste dierengemeenschappen stille plaatsen waren. Aan het gezoem van bacteriën en andere eencellige wezens voegde de evolutie alleen maar slash en wervelingen van water toe rond zachte schijven en waaierachtige dieren. “

Wat even fascinerend is, is hoe sommige van de eerste hoorbare dierencommunicatie tot stand kwam.

Als we kijken naar het leven op het land, is een huidige kandidaat voor archeologen Permostridulus, een soort vroege krekel die ongeveer 270 miljoen jaar geleden in het Perm-bekken leefde. Het had een reeks verhoogde aderen op zijn vleugels ontwikkeld die, wanneer ze tegen de anderen werden geschraapt, lawaai zouden maken. Zoals Haskell schrijft…

De vleugels van dit lang uitgestorven insect onthulden niet alleen bewijs van het maken van geluid, maar suggereerden ook hoe en waarom communicatief geluid evolueerde. In de buurt van het bevestigingspunt van de vleugel zijn enkele aderen verdikt en verhoogd. Een prominente centrale ader werd ondersteund door zijaders, waardoor een gebogen, gegolfde richel van slechts een paar millimeter lang ontstond op een vleugel die de helft van de lengte van mijn duim was. Een dergelijke structuur had geen functie bij het ondersteunen van het vleugelmembraan. In plaats daarvan was het zeer waarschijnlijk een strijdbaar apparaat, analoog aan de ribbels die worden gebruikt voor geluidsproductie op de vleugels van moderne krekels. Terwijl de insecten hun vleugels tegen elkaar wreef, zou de verhoogde centrale ader over de basis van de andere vleugel hebben geschraapt en een tjilpend geluid hebben gemaakt.

We kunnen alleen maar raden hoe deze aderen, en hun geluidscreërende eigenschappen, zijn ontstaan. Darwinistische evolutie brengt natuurlijk veel willekeurig toeval en geluk met zich mee, dus we zouden kunnen aannemen dat de wezens heel geleidelijk, over een lange periode, in het begin per ongeluk lawaai hebben gemaakt; dan hebben sommigen misschien ontdekt dat het geluid kan worden gebruikt om partners aan te trekken of aanvallers af te weren; toen werd het een nuttige aanpassing en gaan we naar de races. Dus de vleugels waren er oorspronkelijk om de insecten te helpen bewegen, en pas later ontwikkelden ze hun secundaire doel, geluid.

Er is hier mooie poëzie aan het werk, nietwaar? De eerste hoorbare landcommunicatie op de planeet is mogelijk begonnen als een neveneffect van de vlucht.

Zodra de dieren tegen elkaar begonnen te zeuren, begon de natuur echt op te pikken. Daarom is het bos vandaag de dag zo heerlijk: een rel van praten, alles is afkomstig van de oorspronkelijke krekel.

Door de mens gemaakt lawaai begon voorheen ongerepte wildernissen binnen te dringen. In de jaren ’70 of ’80, als je diep in een regenwoud was, kon je uren lopen zonder menselijke geluiden te horen – zoals motoren of vliegtuigen.

Maar tegen de jaren 00 was industrieel lawaai zelfs in de meest afgelegen bossen geslopen. Je kon – hoe zwak het ook is – het geluid van een straaljager of een werkplek in de verte horen.

De soundscape van het natuurlijke leven kan ernstig worden verstoord door industrieel lawaai. Als er te veel van is, hebben dieren moeite om het geschreeuw van hun mededieren te horen.

Maar wat gebeurt er als kunstmatig lawaai – inbreuk maakt op de natuurlijke symfonie? Misschien is het het lage gerommel van de nabijgelegen constructie of het luide gejank van een turboprop. Hoe dan ook, het interfereert met een segment van het spectrum dat al in gebruik is, en plotseling kunnen sommige dieren zich niet laten horen. De informatiestroom in de jungle komt in het gedrang.

Wilde dieren over de hele wereld hebben te kampen met twee problemen: ontbossing, die belangrijke delen van een ecosysteem verwijdert, en geluidsoverlast, die de biofonie verstoort. Hetzelfde probleem doet zich onder water voor, omdat industrieel lawaai de biofonie van de oceaan verstoort.

Er is niet veel corrosie voor nodig om echt verontrustende veranderingen in het communicatielandschap van een wildernis te veroorzaken, vertelde hij me:

Het houden van wilde gebieden vol met wild lawaai is van cruciaal belang voor de gezondheid van de planeet. Maar het blijkt dat het ook cruciaal is voor de gezondheid van de menselijke geest en voor onze emotionele gezondheid.

De volgende keer dat je een wandeling in het bos maakt, let dan op de geluiden die je hoort – de stroom van een rivier, wind door de bomen, zingende vogels, elanden. Deze akoestische middelen zijn even prachtig als visueel en verdienen onze bescherming. We moeten dierlijke communicatie meer waarderen als een uniek planetair erfgoed – en voorkomen dat het verdwijnt.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: