Social Climate Tech News

Thu 19 05 2022
Image

Vill du bekämpa klimatförändringarna? Ät mer växter och färre djur

by bernt & torsten

Att främja växtrik mat kan vara en avgörande faktor för att uppnå klimatmålet att uppnå koldioxid neutralitet i städerna till 2030, eftersom hotet om klimatförändringar blir allt större.

FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar släppte nyligen sin senaste rapport om klimatkrisen och utfärdade ytterligare en brådskande varning om att det är dags att agera nu. Med hänvisning till misslyckade åtaganden för att begränsa utsläpp från regeringar och företag sa FN-tjänstemän att, utan omedelbara åtgärder, är människor på väg att skapa en olevbar planet.

Djurjordbrukets centrala roll i hållbarhetskrisen är väldokumenterad. Att odla djur för mat är en ledande orsak till klimatförändringar, föroreningar, förlust av biologisk mångfald och andra hot mot planeten. Animaliska produkter sätter onödig belastning på jorden eftersom de kräver mycket mer mark, foder, vatten och andra resurser att producera än växtbaserade livsmedel.

Att röja stora områden för bete och odla grödor för lantbruksdjur har utlöst den enorma förstörelsen av skogar och andra viktiga livsmiljöer för vilda djur. Dessa snabbt försvinnande växtrika landskap är viktiga för att fånga och lagra kol för att mildra den globala uppvärmningen.

Djuruppfödning är en ledande källa till föroreningshotande sjöar. De ofattbara mängderna avföring som lantbruksdjur producerar varje dag och de enorma mängderna gödningsmedel och bekämpningsmedel som används för att odla deras fodergrödor sköljer oundvikligen ut i våra vattendrag.

En växande mängd forskning visar att en begränsning av djurjordbruket och att gå mot en växtbaserad framtid kan vara en avgörande del av lösningen som räddar vår planet. En nyligen granskad studie i PLOS Climate fann att en övergång till ett växtbaserat livsmedelssystem under de kommande 15 åren skulle förhindra tillräckligt med växthusgaser för att kompensera de flesta utsläppen från alla andra industrier under seklets gång. Att äta växtbaserad mat är med andra ord en av de tydligaste vägarna för att undvika klimatkatastrofer.

Förbättring – inte perfektion – borde vara vårt gemensamma mål.

totta

Varje måltid gör skillnad. Var och en av oss kan vidta åtgärder genom att välja mer växtbaserade livsmedel, och 2022 är det lättare än någonsin att komma igång. Tillsammans kan vi mildra klimatförändringarna, skydda vilda livsmiljöer och bevara våra värdefulla sjöar för kommande generationer.

Att bygga en hållbar framtid börjar på våra tallrikar. Låt oss äta därefter.

totta

Share: