Social Climate Tech News

Thu 12 05 2022
Image

De VS recycleert slechts 5% van zijn plastic afval

by bernt & torsten

Wanneer de meeste mensen een plastic fles of beker in het recyclingvat gooien, gaan ze ervan uit dat het plastic wordt gerecycled, maar een nieuw rapport laat zien hoe zelden dit gebeurt.

Volgens Last Beach Cleanup en Beyond Plastics, de organisatie achter het rapport, was het recyclingpercentage voor post-consumer plastics in 2021 in de Verenigde Staten slechts 5% tot 6%.

Het laatste onderzoeksartikel van het Ministerie van Energie, dat gegevens uit 2019 analyseerde, kwam op hetzelfde aantal: slechts 5% van het plastic wordt gerecycled. De onderzoekers in dat rapport schreven dat gestort plastic afval in de VS om vele redenen is toegenomen, waaronder “lage recyclingpercentages, bevolkingsgroei, consumentenvoorkeuren voor kunststoffen voor eenmalig gebruik en lage verwijderingskosten in sommige delen van het land”, aldus een persbericht.

Het probleem is ook verergerd door veranderingen in de wereldwijde recyclingmarkt, waaronder het Chinese verbod van 2017 op de meeste Amerikaanse plasticexporten. Landen als China ontvingen vroeger schepen vol plastic afval uit de VS, maar zonder die optie zal meer plastic worden weggegooid omdat weinig Amerikaanse faciliteiten de capaciteit hebben om het te recyclen.

Ongeveer 85% van het plastic belandt op stortplaatsen en de resterende 10% wordt verbrand, volgens onderzoek van Dell. En zelfs wanneer plastic wordt gerecycled, wordt ongeveer een derde van het materiaal uit een PET-plastic fles weggegooid in het proces.

Het Last Beach Cleanup and Beyond Plastics-rapport onthulde ook dat hoewel plastic recycling afneemt, de productie van plastic afval per persoon in de VS sinds 1980 met 263% is toegenomen, van 60 pond per persoon naar 218 pond per persoon.

Plastic valt op als ongelooflijk verspillend in de recyclingwereld: papier wordt gerecycled met 66%, volgens de American Forest Products Association, terwijl het cijfer voor aluminium blikjes ongeveer 50,4% is, volgens de EPA.

Een verbod op plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, zoals zakken, voedselcontainers en gebruiksvoorwerpen, wordt steeds populairder, met versies die zijn aangenomen in onder andere de EU, Californië en Los Angeles. Maar dergelijke regels moeten verder gaan, zegt het rapport.

Share: