Social Climate Tech News

Tue 17 05 2022
Image

Torenhoge kunstmestprijzen kunnen het milieu helpen

by bernt & torsten

Kunstmest verhoogt de bodemvruchtbaarheid bij het kweken van planten en gewassen. Weinigen weten dat wanneer we voedsel eten dat is gemaakt met kunstmest, we fossiele brandstoffen eten. Mest wordt gemaakt van ammoniak, gemaakt van waterstof, dat is gemaakt van aardgas. Dat maakt het een fossiel brandstofproduct; dus wanneer we voedsel eten dat is gemaakt met stikstofmeststof, eten we in wezen fossiele brandstoffen.

Nu rijzen de kosten van kunstmest de pan uit en drijven ze de voedselprijzen op. Verhoogde aardgasprijzen veroorzaakt door de Russische oorlog tegen Oekraïne zouden altijd leiden tot hogere voedselkosten, aangezien Rusland 22,4% van de in de Verenigde Staten geïmporteerde kunstmest leverde. Daarnaast is er de landbouwuitrusting en is de prijs van diesel, die boeren nodig hebben om hun tractoren, vrachtwagens en oogstmachines aan te drijven, omhooggeschoten.

Het is een interessante analogie; de olieschokken begonnen de energie-efficiëntiehausse in onze huizen en gebouwen, toen de regelgeving werd aangescherpt om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Velen hebben geklaagd dat dit heeft geleid tot grotere huizen en SUV’s, die veel van de energiebesparingen opeten, maar de consensus is dat we nog steeds vooruit zijn gekomen.

Als de meststof duurder wordt, zullen boeren het voorzichtiger gebruiken en minder verspillen. Meer boeren testen de bodem en houden zich bezig met ‘precisielandbouw’.

Er zijn veel voordelen aan het verminderen van kunstmest. Er is een enorm probleem met nutriëntenvervuiling – het teveel aan stikstof en fosfor in waterlichamen dat voornamelijk afkomstig is van afvloeiing van de landbouw. Er zijn CO2-emissies door de productie van ammoniak die naar schatting tussen de 1% en 1,8% van de wereldwijde uitstoot liggen.

Microben in de bodem breken meststoffen af en geven lachgas af in de atmosfeer, omdat “pond voor pond” 300 keer het planeetopwarmende effect van CO2 heeft.

Zoals eerdere ervaringen met auto’s en gebouwen hebben aangetoond, vinden veranderingen het snelst plaats wanneer er financiële prikkels zijn. Iedereen is geïnteresseerd in het verminderen van het gebruik van kunstmest, maar het is de boer die ervoor betaalt die de grootste motivatie heeft.

Zilveren randje kan pijnlijk zijn. Hogere benzine- en aardgasprijzen kunnen de vraag verminderen en behoud aanmoedigen, maar ze schaden veel mensen die in brandstofarmoede kunnen belanden. Hogere voedselprijzen dwingen sommigen om moeilijke keuzes te maken tussen voedsel en brandstof.

Uiteindelijk bedreigen de kunstmestprijzen de voedselzekerheid wereldwijd, omdat minder kunstmest minder oogsten betekent. En hoe het ontwikkelde landen beïnvloedt versus ontwikkelingslanden is onmiskenbaar. Een lager gebruik van meststoffen dreigt te leiden tot ondervoeding, politieke onrust en verlies van mensenlevens die anders vermijdbaar zouden zijn.

Het antwoord zou moeten zijn om het probleem van de vraag op te lossen: om onze huizen efficiënter te maken, alternatieven voor benzine-aangedreven auto’s aan te moedigen en het verbruik van kunstmest te verminderen zonder de voedselzekerheid van kwetsbare gemeenschappen te bedreigen.

Share: