Social Climate Tech News

Mon 30 2022
Image

Mensen in de VS en het VK lijden een enorme economische klap als fossiele brandstoffen waarde verliezen

by bernt & torsten

Individuen in rijke landen worden geconfronteerd met enorme economische verliezen als klimaatactie de waarde van fossiele brandstoffen vermindert, blijkt uit een studie, ondanks het feit dat er veel olie- en gasvelden in andere landen bestaan.

De onderzoekers schatten dat bestaande olie- en gasprojecten ter waarde van $ 1,4 miljard (£ 1,1 miljard) hun waarde zouden verliezen als de wereld resoluut de koolstofemissies zou verminderen en de opwarming van de aarde tot 2C zou beperken. Door vele duizenden projecten via 1,8 miljoen bedrijven te traceren naar hun uiteindelijke eigenaren, ontdekte het team dat de meeste verliezen door individuen zouden worden gedragen via hun pensioenen, beleggingsfondsen en aandelenbezit.

Uit de analyse bleek ook dat financiële instellingen $ 681 miljard van deze potentieel waardeloze activa op hun balans hebben, meer dan de geschatte $ 250-500 miljard aan onjuist geprijsde subprime-woningactiva die de financiële crisis van 2007-08 veroorzaakten.

De onderzoekers voorspelden niet of en wanneer deze “gestrande activa” van fossiele brandstoffen een financiële crash zouden veroorzaken, maar zeiden dat de omvang van het aantal verontrustend was. De VS en het VK zijn veruit de landen met de grootste potentiële gestrande activa in hun financiële sector.

Over het algemeen schatte de studie dat individuen 54% van de olie- en gasactiva bezitten met een risico van $ 1,4 miljard – $ 756 miljard. Driekwart van deze mensen bevindt zich in de 38 ontwikkelde landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Overheden en burgemeesters van bedrijven dragen de balans.

Maar het percentage is veel hoger in de VS en het VK, waar individuen respectievelijk 86% en 75% van de potentieel gestrande activa bezitten. Daarentegen is 80% van deze activa in China eigendom van de overheid.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, zei dat het tempo van verandering dat nodig is om de klimaatcrisis aan te pakken “zo groot was dat de snelle ineenstorting van de fossiele brandstofindustrie grote transitierisico’s met zich meebrengt.” De onderzoekers vergeleken een scenario waarin weinig werd gedaan om de opwarming van de aarde en de temperatuurstijging met 3,5C te beperken met een scenario waarin significante actie werd ondernomen en de wereldwijde temperatuurstijging beperkt bleef tot 2C.

In het tweede scenario kunnen olie- en gasprojecten met een waarde van $ 1,4 miljard de productie niet voortzetten en hun waarde verliezen. Het team volgde dit verlies van 43.439 olie- en gasproductieactiva via een netwerk van 1,8 miljoen bedrijven naar hun uiteindelijke eigenaren. Ze concludeerden: “Het grootste deel van het marktrisico ligt bij particuliere beleggers, voornamelijk in OESO-landen, inclusief aanzienlijke blootstelling via pensioenfondsen en financiële markten.”

De landen die het hardst worden getroffen door verliezen in de financiële sector zijn de Verenigde Staten, met $ 283 miljard in gevaar, en het Verenigd Koninkrijk ($ 98 miljard), beide ver boven de natie op de derde plaats, het belastingparadijs van de Britse Maagdeneilanden ($ 28 miljard). Canada en Australië staan in de top zes. Ongeveer 90% van het risico in het Verenigd Koninkrijk is te wijten aan het bezit van olie- en gasactiva in andere delen van de wereld.

Bedrijven in het Midden-Oosten hebben niet zulke hoge verliezen in het 2C-scenario omdat sommige olie en gas zullen blijven worden gebruikt en zij de goedkoopste leveranciers zijn.

De studie richtte zich ook op exploratie en productie. Maar het opnemen van andere delen van de olie- en gasindustrie, zoals raffinaderijen en leveranciers van apparatuur, zou de potentiële verliezen vergroten.

Share: