Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Kemister utvecklar en strategi för högeffektiva och stabila perovskitsolceller

Ett forskarlag som leds av kemister från City University of Hong Kong (CityU) och Imperial College London har utvecklat nya, högeffektiva och stabila perovskitsolceller. Den banbrytande uppfinningen förväntas påskynda kommersialiseringen av perovskit solcellsteknik, vilket ger ett lovande alternativ till kiselsolceller.

Traditionella solceller är gjorda av kisel, med hög effektomvandlingseffektivitet och god stabilitet. Men de är relativt dyra och når sina praktiska och ekonomiska effektivitetsgränser för solceller. Perovskites är den ledande utmanaren för att ersätta kisel som det valda materialet för solpaneler. Perovskite solceller förväntas kosta mindre, ha en låg tillverkningstemperatur och är lätta och flexibla. De kan tryckas på plastfilmer som flexibla solceller eller kan användas som fönsterglasbeläggning för att absorbera solljus, vilket ger bred användbarhet.

Bland de olika typerna av perovskitsolceller har de med en inverterad designkonfiguration uppvisat exceptionell stabilitet, vilket gör dem till goda kandidater för att nå livslängden för kommersiella kiselsolceller. Men perovskitmaterial inkluderar kemiskt reaktiva komponenter, som lätt kan förångas och brytas ned under hög temperatur och fuktighet, vilket förkortar solcellernas livslängd. Och det saknades fortfarande en strategi för att förbättra effektiviteten hos inverterade perovskit-solceller med upp till 25 % för att konkurrera med kiselsolcellerna med bibehållen stabilitet.

Perovskite solceller är uppbyggda av lager av material. Perovskitskiktet är för lätt skörd. Ferrocenmolekylerna påskyndar elektronöverföringen från det aktiva perovskitskiktet till elektroden i elektricitetsomvandlingsskiktet, vilket ökar effektiviteten.

I experimentet fann CityU-teamet att dessa nyuppfunna solceller kan köras under kontinuerlig belysning i mer än 1 500 timmar och fortfarande behålla mer än 98 % av sin ursprungliga effektivitet. Enheterna klarade också den internationella standarden för mogna solceller, uppvisar överlägsen stabilitet i en varm och fuktig miljö (85 grader Celsius och 85 % luftfuktighet).

Var den första att kommentera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: