Social Climate Tech News

Wed 04 2022
Image

Kalifornien anklagar Exxon Mobil för att lura allmänheten och vidmakthålla “myten” om plaståtervinning

by bernt & torsten

Kaliforniens justitieminister har tillkännagett en första utredning i sitt slag av fossilbränsle- och petrokemisk industri för deras påstådda roll i att orsaka och förvärra en global kris i plastavfallsföroreningar.

Fossila bränslen som olja och gas är råvaran i de flesta plaster. Under de senaste decennierna har ackumuleringen av plastavfall överväldigat vattendrag och hav, vilket gör det sjuka i det marina livet och hotar människors hälsa.

I ett uttalande förnekade Exxon Mobil anklagelserna.

Tillkännagivandet av utredningen kommer mitt i en brådskande och växande rörelse över Kalifornien för att stävja plastföroreningar genom att minska den vid dess källa. Under de senaste två veckorna har staden och länet Los Angeles tillkännagivit förordningar och direktiv för att minska plastavfallet, medan statliga lagstiftare, lobbyister och förhandlare debatterar ett lagförslag som kan förbjuda flera former av engångsplast. I november kommer kalifornier också att ha möjlighet att rösta om ett valinitiativ som är utformat för att stävja plastföroreningar.

Interna dokument från 1970-talet varnade industrichefer för att återvinning var “omöjlig”, noterade han, och att det fanns “allvarliga tvivel” om att plaståtervinning “någonsin kan göras lönsam på ekonomisk grund.” Trots branschens decennier långa återvinningskampanj, kan den stora majoriteten av plastprodukter, genom design, inte återvinnas och den amerikanska plaståtervinningsgraden har aldrig brutit 9 %.

Ingen annan stat eller något annat land har gjort en sådan utredning av olje- och plastindustrin. Men Kaliforniens undersökning speglar andra klimatförändringsutredningar och stämningar som regeringar över hela landet har inlett mot fossilbränsleindustrin, anklagar den för bedrägeri och söker kompensation för de risker och faror som dess produkter orsakar.

Riksåklagarens undersökning syftar till att avgöra om någon av Exxon Mobils handlingar bröt mot statlig lag och var baserad på “god tro”-förståelse av material med öppen källkod om branschen.

Plastindustrin började en aggressiv kampanj på 1980-talet för att påverka den allmänna opinionen när statliga lagstiftare och lokala myndigheter försökte överväga att begränsa eller förbjuda plastprodukter, sa Bonta. “Vi kommer att vara så omfattande, så noggranna, så breda som nödvändigt för att komma till botten med den här frågan om den skada som plast har orsakat – och bedrägerierna – både tidigare och pågående”, sa han om utredningen.

Plaster bryts aldrig ned helt. De bryts bara ner i mindre och mindre bitar som kallas mikroplaster. Dessa partiklar innehåller ofta skadliga kemiska tillsatser som flamskyddsmedel eller mjukgörare, och en brett citerad vetenskaplig granskning av 52 studier drog slutsatsen att människor i genomsnitt konsumerar mikroplast för ett kreditkortsvärde varje vecka.

Under bara de senaste månaderna har forskning visat förekomsten av plastpartiklar i mänskligt blod, frisk lungvävnad och mekonium – den första tarmrörelsen hos en nyfödd. De finns också i marina organismer, havsvatten, luft och mark.

Vissa forskare räknar med att år 2050 kan det finnas mer plast i vikt i världshaven än det finns fisk. UC Davis-forskare tog en gång prov på skaldjur som säljs på marknader i Half Moon Bay och fann att en fjärdedel av fisken och en tredjedel av skaldjuren innehöll plastskräp.

Ändå har plastproduktionen fortsatt att växa, och register visar att de fossila bränslena och petrokemiska industrin fortfarande utökar sin plastinfrastruktur och sin kapacitet. Bara i USA har företag från hela världen investerat 208 miljarder dollar sedan 2010 i nya anläggningar, expansioner och omstarter av fabriker.

Share:

Leave A Comment