Press "Enter" to skip to content

Hvordan data, digitale platforme og samarbejde kan skabe systemisk robusthed

Når forsikringsselskaberne taler om risiko, virker det ofte ret abstrakt. Dette gælder især, når det drejer sig om systemiske risici – de risici, der fundamentalt forstyrrer hele økonomier. Men i løbet af de seneste to år har vi oplevet systemiske risici på meget reelle og udfordrende måder.

Først kom COVID-19 med ikke kun dens indvirkning på folkesundheden og den skade, den har forårsaget på økonomier som helhed, men også de utallige andre personlige konsekvenser, som mange stadig forsøger at overvinde.

Så kom krigen i Ukraine.

For det tredje fortsætter klimakrisen med at tårne sig op, da vi oplever klimaforandringernes uundgåelige karakter på en meget mere regelmæssig basis. I 2021 opstod der mere end 50 alvorlige oversvømmelser rundt om i verden, hvilket resulterede i samlede økonomiske tab på over 80 milliarder dollars. Desværre bliver begivenheder som oversvømmelser – som påvirker næsten en tredjedel af verdens befolkning – hyppigere, men vi har ikke gjort meget for at tilpasse os deres forstyrrende kraft.

Hvordan kan vi hjælpe regeringer, virksomheder og enkeltpersoner med at fungere optimalt, samtidig med at vi sikrer effektivitet og effektivitet i kritiske øjeblikke? Det delvise svar er, at vi har brug for massiv dataintegration for at være en del af holistiske risikostyringstjenester.

Efterspørgslen efter bæredygtige veje frem er stigende. Forsikringsbranchen er nødt til at bygge videre på dette skift i offentlighedens bevidsthed og arbejde sammen med regeringerne for at sikre et fremtidigt beredskab mod risici.

Sammen med vores interessenter i staten kan vi udvide risikostyringskapaciteten i den offentlige sektor og udvide mulighederne for risikofinansiering samt udforske forskellige tilgange til dramatisk at opskalere virkningen på tilpasningshuller.

Faktisk starter vi ikke fra nul. Der er nogle referencetilfælde, og vi er nødt til at absorbere erfaringerne fra de sidste tre år, samtidig med at vi anerkender, at nogle kapitler i resiliensbogen stadig er ved at blive skrevet.

Hvordan kunne en sådan køreplan se ud?

Det første skridt til større modstandsdygtighed er at identificere systemiske risici, samtidig med at det anerkendes, at identifikation i sig selv – som covid-19 har vist os – simpelthen ikke er nok. Mange fremadrettede vestlige lande skabte pandemiberedskabsplaner og -rammer for årtier siden, men registrerede stadig høje dødsfald som følge af COVID-19.

Hvorfor så? Selv om risiciene blev identificeret, var der ikke blevet indført nogen risikostyringsrammer eller meningsfuldt testet med henblik på hurtig og effektiv udrulning. Endvidere var de foreliggende værktøjer ikke tilpasset pandemiens dynamiske udvikling; vi tilbragte måneder i indhentingstilstand.

Indtil videre har kun få lande en holistisk risikostyringsramme – sammen med dedikerede risikostyringsforvaltere og registre for fortsat at forbedre reaktionsevnen og risikoreduktionen. Dette er et strukturelt hul, der skal lukkes hurtigst muligt. Som de seneste verdensbegivenheder fortsætter med at minde os om, kan systemiske risici ikke virkelig overvindes, før nationer og agenter inden for hver nation er blevet udpeget til at planlægge og arbejde sammen for at opbygge modstandsdygtighed.

Digitale platforme øger beredskabet og indsatsen

Mens nogle lande allerede har obligatoriske forsikringspuljer på plads for at beskytte boligejere og tilsagn fra forsikringsselskaber om at støtte dem med tabsjusteringsbestræbelser, er det en helt ny tilgang at skabe en digital platform sammen.

Når sådanne digitale platforme er lanceret og taget i brug, vil de muliggøre øjeblikkelig og sikker informationsudveksling samt lette og overvåge beredskabet på tværs af en bred gruppe af interessenter. Scenarieanalyse og forhåndsberedskab vil naturligvis være en del af platformsdesignet.

Koordinering behøver ikke at stoppe ved modstandsdygtighed over for fysiske risici: Disse platforme kan skaleres til også at imødegå andre systemiske risici. Nøglen er at starte med en kerne af aktiver og kapaciteter med et adaptivt design, der muliggør skalerbarhed i flere retninger til de laveste omkostninger.

Mens arbejdet er begyndt med nogle få pilotlande, der allerede har en etableret risikoramme på plads, er ambitionen at gøre tilgangen tilgængelig for mange flere nationer, så de kan træde over deres strukturelle kløfter.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: