Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hur en billig komponent kan hjälpa till att döda förbränningsbilar

Den ödmjuka kabelstammen, en billig komponent som buntar ihop kablar, har blivit ett osannolikt gissel för bilindustrin. Vissa förutspår att det kan påskynda undergången av förbränningsbilar.

Tillförseln av bildelar kvävdes av kriget i Ukraina, som är hem för en betydande del av världens produktion, med kablage tillverkade där monterade i hundratusentals nya fordon varje år.

Dessa lågteknologiska delar med låg marginal – gjorda av tråd, plast och gummi med massor av billigt manuellt arbete – kanske inte får beröm för mikrochips och motorer, men bilar kan inte byggas utan dem.

Försörjningskrisen kan påskynda planerna hos några äldre bilföretag att byta till en ny generation av lättare, maskintillverkade selar designade för elfordon, enligt intervjuer med mer än ett dussin branschaktörer och experter.

Bensinbilar står fortfarande för huvuddelen av försäljningen av nya bilar globalt; Elbilar fördubblades till 4 miljoner förra året, men utgjorde fortfarande bara 6% av fordonsförsäljningen, enligt data från JATO Dynamics.

På omedelbar sikt har dock biltillverkare och leverantörer flyttat seleproduktionen till andra lågkostnadsländer.

Mercedes-Benz kunde flyga i selar från Mexiko för att täppa till ett kort försörjningsgap, enligt en person som är bekant med dess verksamhet. Vissa japanska leverantörer lägger till kapacitet i Marocko, medan andra har sökt nya produktionslinjer i bland annat Tunisien, Polen, Serbien och Rumänien.

”ÄNDRING AV PARADIGM”

Leonis ledningsnätsverksamhet arbetade med biltillverkare på nya, automatiserade lösningar för ledningsnät i elbilar. Leoni fokuserar på zon- eller modulära selar, som skulle delas upp i sex till åtta delar, korta nog för automatisering vid montering och minska komplexiteten.

Bland biltillverkare tittar BMW också på att använda modulära kablage, som kräver färre halvledare och mindre kabel, vilket skulle spara utrymme och göra dem lättare, enligt en person med kunskap om saken.

De nya selarna skulle också göra det lättare att uppgradera fordon trådlöst – ett område som Tesla nu dominerar. Cellink, en kalifornisk startup, har utvecklat en helt automatiserad, platt och lättinstallerad ”flex sele”, och samlade in 250 miljoner dollar tidigare i år från företag inklusive BMW och billeverantörerna Lear Corp och Robert Bosch.

Cellinks nya fabrik för 125 miljoner dollar under uppbyggnad i Texas kommer att ha 25 automatiserade produktionslinjer som kommer att kunna byta olika konstruktioner på cirka 10 minuter eftersom komponenterna produceras från digitala filer.

Företaget arbetar på elbilar med ett antal biltillverkare och tittar på att bygga ytterligare en fabrik i Europa.

Medan ledtiden för att byta ett konventionellt kabelnät kan vara upp till 26 veckor, kan CellLink leverera omdesignade produkter inom två veckor.

Den typen av hastighet är vad äldre biltillverkare letar efter när de blir elektriska. I decennier har branschen inte behövt gå fort för att tänka om en del som ledningsnätet, men Tesla har ändrat det.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: