Social Climate Tech News

Fri 20 2022
Image

Hur data, digitala plattformar och samverkan kan skapa systemisk motståndskraft

by bernt & torsten

När försäkringsgivare pratar om risk, verkar det ofta ganska abstrakt. Det gäller särskilt när det kommer till systemrisker – de risker som i grunden stör hela ekonomier. Men under de senaste två åren har vi upplevt systemrisker på mycket verkliga och utmanande sätt.

Först kom covid-19, med inte bara dess inverkan på folkhälsan och de skador den har orsakat för ekonomierna i stort, utan också de otaliga andra personliga konsekvenser som många fortfarande försöker övervinna.

Sedan kom kriget i Ukraina.

För det tredje fortsätter klimatkrisen att hägra stort eftersom vi upplever klimatförändringarnas ofrånkomliga natur på en mycket mer regelbunden basis. År 2021 inträffade mer än 50 allvarliga översvämningar runt om i världen, vilket resulterade i sammanlagda ekonomiska förluster på över 80 miljarder dollar. Tyvärr blir händelser som översvämningar – som drabbar nästan en tredjedel av världens befolkning – allt vanligare, men vi har gjort lite för att anpassa oss till deras störande kraft.

Hur kan vi hjälpa regeringar, företag och individer att fungera på sitt bästa, samtidigt som vi säkerställer effektivitet och effektivitet under kritiska ögonblick? Det delvisa svaret är att vi behöver massiv dataintegration för att ingå i holistiska riskhanteringstjänster.

Efterfrågan på hållbara vägar framåt ökar. Försäkringsbranschen måste bygga vidare på denna förändring i allmänhetens medvetenhet och arbeta tillsammans med regeringar för att säkerställa framtida beredskap mot risker.

Tillsammans med våra intressenter i staten kan vi utöka den offentliga sektorns riskhanteringskapacitet och bredda riskfinansieringsmöjligheterna, samt utforska olika tillvägagångssätt för att dramatiskt skala upp påverkan på anpassningsklyftor.

Faktum är att vi inte börjar från noll. Det finns några referensfall, och vi måste ta till oss lärdomarna under de senaste tre åren samtidigt som vi erkänner att vissa kapitel i resiliensboken fortfarande skrivs.

Hur skulle en sådan färdplan kunna se ut?

Det första steget till ökad motståndskraft är att identifiera systemrisker, samtidigt som man inser att – som covid-19 har visat oss – identifiering i sig helt enkelt inte räcker. Många framåtplanerande, västerländska länder skapade pandemiberedskapsplaner och ramverk för decennier sedan, men registrerade fortfarande höga dödsfall från covid-19.

Varför är det så? Medan riskerna identifierades hade inga ramverk för riskhantering införts eller på ett meningsfullt sätt testats för snabb och effektiv utrullning. Vidare var verktygen till hands inte anpassade till den dynamiska utvecklingen av pandemin; vi tillbringade månader i catch-up-läge.

Hittills har endast ett fåtal länder ett holistiskt ramverk för riskhantering – tillsammans med dedikerade risk ansvariga och register för att fortsätta att förbättra lyhördheten och risk reducerande åtgärder. Detta är en strukturell lucka som måste täppas till snarast. Eftersom de senaste världshändelserna fortsätter att påminna oss, kan systemrisker inte övervinnas på riktigt förrän nationer och agenter inom varje nation har utsetts för att planera och arbeta tillsammans för att bygga motståndskraft.

Digitala plattformar ökar beredskapen och responsen

Medan vissa länder redan har obligatoriska försäkringspooler på plats för att skydda husägare och åtaganden från försäkringsgivare för att stödja dem med förlustjusteringsinsatser, är att skapa en digital plattform tillsammans en helt ny metod.

När sådana digitala plattformar väl har lanserats och tagits i drift kommer de att möjliggöra omedelbar och säker informationsdelning, samt underlätta och övervaka nödåtgärder över en bred grupp av intressenter. Naturligtvis kommer scenarioanalys och förhandsberedskap att vara en del av plattformsdesignen.

Samordningen behöver inte stanna vid fysisk riskmotståndskraft: dessa plattformar kan skalas för att också hantera andra systemrisker. Nyckeln är att börja med en kärna av tillgångar och möjligheter, med en adaptiv design som tillåter skalbarhet i flera riktningar till lägsta kostnad.

Samtidigt som arbete har inletts med ett fåtal pilotländer som redan har ett etablerat riskramverk på plats, är ambitionen att göra tillvägagångssättet tillgängligt för många fler nationer så att de kan ta steget över sina strukturella klyftor.

Share:

Leave A Comment