Social Climate Tech News

Thu 05 05 2022
Image

Global uppvärmning riskerar den mest katastrofala utrotningen av marint liv på 250 miljoner år

by bernt & torsten

Global uppvärmning orsakar en så drastisk förändring av världshaven att den riskerar en massutrotning av marina arter som konkurrerar med allt som har hänt i jordens historia under tiotals miljoner år, har ny forskning varnat.

Accelererande klimatförändringar orsakar en “djupgående” inverkan på havets ekosystem som “driver utrotningsrisken högre och den marina biologiska rikedomen lägre än vad som har setts i jordens historia under de senaste tiotals miljoner åren”, enligt studien.

Världens havsvatten klättrar stadigt i temperatur på grund av den extra värme som produceras från förbränning av fossila bränslen, medan syrenivåerna i havet sjunker och vattnet försuras genom att koldioxid sugs upp från atmosfären.

Detta innebär att haven är överhettade och alltmer kippar efter andan – volymen av havsvatten som är helt utarmade på syre har fyrdubblats sedan 1960-talet – och blir mer livsfientliga. Vattenlevande varelser som musslor, musslor och räkor kan inte bilda skal på rätt sätt på grund av försurningen av havsvatten.

Allt detta betyder att planeten kan glida in i en “massutrotning som konkurrerar med dem i jordens förflutna”, konstaterar den nya forskningen, publicerad i Science. Trycket från stigande värme och förlust av syre påminner, sa forskare, obehagligt om massutrotningen som inträffade i slutet av permperioden för cirka 250 miljoner år sedan. Denna katastrof, känd som den “stora döende”, ledde till att upp till 96 % av planetens marina djur dog.

Verkligen katastrofala utrotningsnivåer kan nås om världen släpper ut planetvärmande gaser på ett ohämmat sätt, vilket leder till mer än 4C i genomsnittlig uppvärmning över förindustriell tid i slutet av detta århundrade, fann forskningen. Detta skulle utlösa utrotningar som skulle omforma havets liv i flera århundraden till när temperaturen fortsätter att stiga.

Men även i de bättre fallen är världen fortfarande inställd på att förlora en betydande del av sitt marina liv. Vid 2C av uppvärmning över den förindustriella normen, vilket förväntas vara troligt även under nuvarande klimatlöften från världens regeringar, kommer cirka 4 % av de cirka två miljoner arterna i haven att utplånas.

Fiskar och marina däggdjur som lever i polarområden är mest sårbara, enligt studien, eftersom de inte kommer att kunna migrera till lämpligt kallare klimat, till skillnad från tropiska arter.

Hotet om klimatförändringar förstärker de andra stora farorna som vattenlivet står inför, såsom överfiske och föroreningar. Mellan 10 % och 15 % av de marina arterna riskerar redan att dö ut på grund av dessa olika hot, fann studien, med utgångspunkt i data från International Union for Conservation of Nature.

Share: