Press "Enter" to skip to content

Gebruik zandbronnen "verstandig" of riskeer ontwikkelingsneerslag

Het rapport Sand and Sustainability: 10 Strategic Recommendations to Avert a Crisis maakt duidelijk dat de wereld niet kan doorgaan met het jaarlijks uit de grond en de zee halen van 50 miljard ton zand zonder ernstige gevolgen. Om duurzame ontwikkeling te bereiken, moeten we de manier waarop we producten, infrastructuren en diensten produceren, bouwen en consumeren drastisch veranderen.

Kostbare hulpbron

Na water is zand de meest gebruikte hulpbron ter wereld. De wereld gebruikt elk jaar 50 miljard ton zand en grind, genoeg om een muur van 27 meter breed en 27 meter hoog rond de planeet aarde te bouwen.

Gezien onze afhankelijkheid ervan, moet zand worden erkend als een strategische hulpbron en moet de winning en het gebruik ervan opnieuw worden overwogen, merkt het nieuwe rapport op.

Bewust extraheren

Het rapport biedt richtlijnen voor het overschakelen naar verbeterde methoden voor het extraheren en beheren van de bron.

Volgens de auteurs moet zand worden erkend als meer dan een bouwmateriaal, maar als een strategische hulpbron met meerdere rollen in het milieu.

Het winnen van zand uit rivieren en kust- of mariene ecosystemen kan leiden tot erosie, verzilting van watervoerende lagen, verlies van bescherming tegen stormvloeden en effecten op de biodiversiteit – een bedreiging vormen voor het levensonderhoud, onder meer door watervoorziening, voedselproductie of visserij, evenals toerisme. industrie.

De auteurs benadrukken dat overheden, industrieën en consumenten zand moeten prijzen op een manier die de echte sociale en ecologische waarde ervan erkent.

Stuifzand?

Het houden van zand aan kusten kan de meest kosteneffectieve strategie zijn voor klimaatadaptatie, omdat het beschermt tegen stormvloed en zeespiegelstijging. Zij stellen dat dergelijke diensten in aanmerking moeten worden genomen in de waarde ervan.

Daarnaast stelt het rapport voor om een internationale standaard te ontwikkelen voor de manier waarop zand uit het mariene milieu wordt gewonnen, waarbij wordt benadrukt dat dit dramatische verbeteringen kan opleveren, aangezien het grootste deel van het baggeren op zee wordt gedaan via openbare aanbestedingen, open voor internationale bedrijven.

Het beveelt ook aan om zandwinning van stranden te verbieden, omdat dit cruciaal is voor de veerkracht van de kust, het milieu en de economie.

Wereldwijde doelimpact

Als essentieel onderdeel van de productie van beton voor vitale infrastructuur is zand essentieel voor economische ontwikkeling.

Het biedt ook habitats voor flora en fauna en ondersteunt tegelijkertijd de biodiversiteit, inclusief zeeplanten die fungeren als koolstofputten of filterwater.

Ondanks het belang ervan bij het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en het aanpakken van de drievoudige planetaire crisis van klimaatverandering, vervuiling en biodiversiteitsverlies, wordt zand sneller gebruikt dan het op natuurlijke wijze kan worden aangevuld, waardoor verantwoord beheer cruciaal is.

Kringloopeconomie

Het verbieden van het storten van mineraal afval en het aanmoedigen van hergebruik van zand in overheidsopdrachten behoren tot de genoemde beleidsmaatregelen die de overgang naar een goede, circulaire economie voor zand zullen helpen.

Het rapport beschrijft ook dat steenslag, gerecyclede bouw, sloopmaterialen en “ertszand” uit mijnbouwafval haalbare alternatieven zijn die moeten worden gestimuleerd.

Om zand effectiever te kunnen besturen en beste praktijken te kunnen toepassen, zijn nieuwe institutionele en juridische structuren nodig.

Bovendien moeten zandbronnen in kaart worden gebracht, gemonitord en gerapporteerd, beveelt het rapport aan, en iedereen die betrokken is bij beslissingen met betrekking tot het beheer ervan, waardoor locatiegebaseerde benaderingen mogelijk zijn en one-for-all-oplossingen worden vermeden, benadrukte de paper.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: