Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

För många nya koleldade anläggningar planerade för klimatmålet 1,5C

Antalet koleldade kraftverk under utveckling runt om i världen sjönk förra året, men alldeles för mycket kol eldas fortfarande och för många nya koleldade kraftverk planeras för att världen ska hålla sig inom säkra temperaturgränser.

Kolanvändningen verkade vara på lång sikt minskad före Covid-19-pandemin, men nedstängningar runt om i världen och ekonomiska omvälvningar drev på en ökning av nya kolprojekt 2020, särskilt i Kina.

Förra året föll den totala kolkraftskapaciteten under utveckling kraftigt igen, med cirka 13 %, från 525 GW till 457 GW, ett rekordlågtal för nya anläggningar under utveckling, enligt en rapport från Global Energy Monitor. Antalet länder som planerar nya anläggningar minskade också, från 41 i början av 2021 till 34 länder.

Men dessa uppmuntrande tecken uppvägdes av en avmattning i att äldre koleldade kraftverk togs ur drift. Cirka 25 GW kapacitet togs ut – ungefär lika med mängden ny kapacitet som togs i drift i Kina – och mängden el som genererades från kol steg med 9 % 2021 till en rekordnivå, mer än återhämtade sig från en minskning med 4 % 2020 när Covid slog först till.

Författarna till rapporten drog slutsatsen att ”kolets sista flämtning ännu inte är i sikte”, trots att länder vid FN:s klimattoppmöte Cop26 i november förra året gick med på en ”fas ned” av kol. Förra året varnade Internationella energiorganet för att ingen ny prospektering av fossila bränslen av något slag skulle kunna ske om världen skulle begränsa den globala uppvärmningen till 1,5C över förindustriella nivåer.

Den fortsatta användningen av kol kommer trots allt starkare varningar från forskare i den senaste bedömningen av Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), som drog slutsatsen att världen vida skulle överskrida 1,5C-gränsen utan snabba minskningar av växthusgasutsläppen.

Kriget i Ukraina har också tagit hårt, pressat upp gaspriserna och gjort kol billigare, i jämförelse, lockat företag och länder att elda mer av det smutsigaste bränslet. Men Lauri Myllyvirta, huvudanalytiker för Center for Research on Energy and Clean Air, och en annan medförfattare till rapporten sa att det också kan finnas en uppsida i att många länder – särskilt i Europa – var ute efter att reformera sina energisystem för att accelerera ren energi och betona energieffektivitet.

Den försvagade efterfrågan i Kina dämpade också utsikterna för en ytterligare återupplivning av kol, tillade han. Landets svar på det nuvarande återuppvaknandet av Covid-19, och på den osäkra globala ekonomin, skulle vara avgörande.

Kina har tagit i bruk mer ny koleldad kraft än resten av världen tillsammans sedan covid-19-pandemin startade, men den kinesiska regeringens planer på att öka ren elproduktion till 2025 bör innebära att mindre kol används, även om ny koleldad kraftverk byggs där. Men byggandet av sådana anläggningar måste kontrolleras mycket striktare, enligt rapporten, annars kan växande överkapacitet skada landets övergång.

Globalt finns det fortfarande mer än 2 400 koleldade kraftverk i 79 länder, vilket ger en total kapacitet på nästan 2 100 GW. Endast 170 växter omfattas inte av ett eventuellt utfasningsdatum eller koldioxidneutralitetsmål, men för få är planerade att gå i pension i tid för att hålla sig inom 1,5C.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: