Press "Enter" to skip to content

Alt for mange nye kulfyrede værker planlagt til 1,5C-klimamålet

Antallet af kulfyrede kraftværker under udvikling rundt om i verden faldt sidste år, men der fyres stadig alt for meget kul, og der planlægges for mange nye kulfyrede kraftværker til, at verden kan holde sig inden for sikre temperaturgrænser.

Kulforbruget syntes at være faldende i det lange løb før Covid-19-pandemien, men nedlukninger rundt om i verden og økonomiske omvæltninger drev en stigning i nye kulprojekter i 2020, især i Kina.

Sidste år faldt den samlede kulkraftkapacitet igen kraftigt med omkring 13%, fra 525 GW til 457 GW, et rekordlavt niveau for nye anlæg under udvikling, ifølge en Global Energy Monitor-rapport. Antallet af lande, der planlægger nye faciliteter, faldt også fra 41 i begyndelsen af 2021 til 34 lande.

Men disse opmuntrende tegn blev opvejet af en afmatning i nedlukningen af ældre kulfyrede kraftværker. Omkring 25 GW kapacitet blev taget ud – omtrent svarende til mængden af ny kapacitet, der blev sat i drift i Kina – og mængden af elektricitet produceret af kul steg med 9% i 2021 til et rekordniveau, mere end at komme sig efter et fald på 4% i 2020, da Covid først ramte.

Rapportens forfattere konkluderede, at “det sidste gisp af kul endnu ikke er i sigte”, på trods af at landene på FN’s klimatopmøde Cop26 i november sidste år blev enige om en “nedfasning” af kul. Sidste år advarede Det Internationale Energiagentur om, at der ikke kunne ske nogen ny efterforskning af fossile brændstoffer af nogen art, hvis verden skulle begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader over det førindustrielle niveau.

Den fortsatte brug af kul kommer trods alt stærkere advarsler fra forskere i den seneste vurdering fra Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer (IPCC), som konkluderede, at verden langt ville overskride grænsen på 1,5 C uden hurtige reduktioner i drivhusgasemissionerne.

Krigen i Ukraine har også taget en vejafgift, skubbet gaspriserne op og gjort kul billigere, i sammenligning lokker virksomheder og lande til at brænde mere af det mest beskidte brændstof. Men Lauri Myllyvirta, chefanalytiker for Center for Forskning i Energi og Ren Luft, og en anden medforfatter af rapporten, sagde, at der også kan være en upside i, at mange lande – især i Europa – søgte at reformere deres energisystemer for at fremskynde ren energi og understrege energieffektivitet.

Den svækkede efterspørgsel i Kina dæmpede også udsigterne til en yderligere genoplivning af kul, tilføjede han. Landets reaktion på den nuværende genopblussen af Covid-19 og på den usikre globale økonomi ville være afgørende.

Kina har vedtaget mere ny kulfyret strøm end resten af verden tilsammen, siden COVID-19-pandemien begyndte, men den kinesiske regerings planer om at øge ren elproduktion inden 2025 bør betyde at bruge mindre kul, selvom der bygges nye kulfyrede kraftværker der. Men opførelsen af sådanne faciliteter skal kontrolleres meget strengere, ifølge rapporten, ellers kan voksende overkapacitet skade landets overgang.

Globalt er der stadig mere end 2.400 kulfyrede kraftværker i 79 lande, hvilket giver en samlet kapacitet på næsten 2.100 GW. Kun 170 anlæg er ikke omfattet af en mulig udfasningsdato eller et mål om CO2-neutralitet, men for få er planlagt til at gå på pension i tide til at holde sig inden for 1,5 grader.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: