Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

En av de stora laxproducenterna i Nya Zeeland stänger odlingar eftersom värmande vatten orsakar massdöd

Nya Zeelands största kunglaxodlare säger att de stänger några av sina odlingar efter att värmande hav ledde till massdöd av fisk, och varnar för att det är en ”kanariefågel i kolgruvan” för klimatförändringar.

Nya Zeeland är världens största producent av kung, eller ”chinook” lax, en högt uppskattad ras som får en premie på världsmarknaden. Landets gårdar står för cirka 85 % av det globala utbudet.

Nu betyder allt varmare sommarhav att fisken på vissa platser dör i massor innan de kan nå mognad, vilket gör att bönder dumpar tusentals ton död fisk på lokala deponier.

Det borde vara varningsklockor, nyligen har det varit tre ”marina värmeböljor” i Nya Zeeland.

Det anses vanligt att en liten andel av odlad fisk dör varje år, men uppvärmningen har ökat dessa dödsfall avsevärt. År 2022 var King Salmon Companys ”procentiga dödlighet av biomassa” för fisken upp till 42 % i varmvattenområden där fisken inte bogserades till kallare zoner; jämfört med 17 % 2018. Även när fisken bogserades ut till kallare vatten var det många som dog: 37 % 2022, jämfört med bara 10 % 2018.

Under sommarmånaderna hade varmare vattentemperaturer, uppvärmda av varma strömmar som kommer ner från korallhavet, drivit några av de odlade populationerna över kanten. ”Vi ser [temperaturer] förhöjda med en hel grad – jag vet att det inte låter mycket för människor, men en hel grad är enormt för vår art,” sa han. ”Om du når 18 grader i två veckor, då har du en massdödlighet på dina händer.”

Enligt RNZ hade lastbilar som tog död fisk från området dumpat 1 269 ton död fisk och avfall i Blenheims deponi under sommaren – 632 ton bara i februari, sju gånger förra året och upp från de 194 ton som dumpades i februari 2020.

Nu kommer Nya Zeelands King Salmon att ”lägga i träda” tre av sina gårdar i det varmare Pelorus-sundområdet, och bara hålla en öppen för att köra försök. Företaget hoppas få tillstånd från regeringen för vattenutrymme där det kan odla fisken i kallare vatten.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: