Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

En armé av robotar och noll mänskliga arbetare kommer att bygga en damm i Kina

Kina använder artificiell intelligens (AI) för att effektivt förvandla ett dammprojekt på den tibetanska platån till världens största 3D-skrivare, enligt forskare som är involverade i projektet.

Det 180 meter (590 fot) höga vattenkraftverket i Yangqu kommer att byggas bit för bit – med hjälp av obemannade grävmaskiner, lastbilar, bulldozers, asfaltläggare och rullar, alla styrda av AI – i samma additiv tillverkningsprocess som används vid 3D-utskrift.

När Yangqudammen står färdig 2024 kommer den att skicka nästan fem miljarder kilowattimmar el varje år från de övre delarna av Gula floden till Henan, den kinesiska civilisationens vagga och hem till 100 miljoner människor.

Kraften kommer att färdas via en 1 500 km (932 miles) högspänningsledning byggd exklusivt för överföring av grön energi.

Efter år av utvecklingstester hade 3D-utskriftsteknik för stor, fylld infrastruktur mognat nog för masstillämpningar och skulle befria människor från tungt, repetitivt och farligt arbete.

De trodde att en hel byggarbetsplats kunde förvandlas till en gigantisk skrivare, med ett stort antal automatiserade maskiner som fungerade sömlöst tillsammans som olika komponenter.

3D-skrivaren utvecklades från början som ett mindre slösaktigt sätt att tillverka komponenter av värdefulla material. Att trycka – eller lägga till – material ger mindre avfall än skärning och slipning.

Sedan dess har några arkitekter börjat tillämpa tekniken på byggnader, även om projekten hittills har varit små. Den första 3D-printade kontorsbyggnaden, Dubai Future Foundations huvudkontor, står på bara sex meter.

Kinesiska civilingenjörer är inte främmande för AI, som användes för att bygga Baihetan, världens näst största damm, på bara fyra år. Men fram tills nu har det främst spelat en samordnande roll i projekt.

Tester av tekniken i tidigare byggprojekt tydde på att smarta maskiner skulle kunna göra ett bättre jobb än människor, särskilt i vissa hårda och farliga miljöer.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: