Press "Enter" to skip to content

Een nieuwe onderwaterkas kan de toekomst van de landbouw onthullen

Honderd dertig voet uit de kust van het dorp Noli in de Italiaanse regio Ligurië, groeien zes grote heldere koepels of biosferen, zoals een bloei van enorme kwallen die aan de oceaanbodem zijn afgemeerd, kruiden, groenten en bloemen.

Het project staat bekend als Nemo’s Garden en is ’s werelds eerste en enige onderwaterkas. Volgens Euronews Green maken deze biosferen gebruik van de gunstige milieukwaliteiten van de oceaan, zoals temperatuurstabiliteit, CO2-absorptie en natuurlijke plaagbestrijding om een ​​habitat te creëren die geschikt is voor het produceren van een overvloed aan verse producten.

Nemo’s Garden heeft belangrijke implicaties voor de toekomst van de aarde, omdat het speciaal is ontworpen voor regio’s waar ecologische, economische of morfologische factoren de ontwikkeling van planten bijzonder uitdagend maken. Volgens de Verenigde Naties zal de wereld tegen 2050 een wereldbevolking van 9,3 miljard mensen moeten voeden te midden van steeds onstabielere klimaatomstandigheden. Het projectteam is van mening dat onderwaterboerderijen voedsel kunnen leveren aan kustbevolkingen waar de landbouw innovatief moet zijn om te overleven.

In de tuin van Nemo

Nemo’s Garden is ontstaan ​​nadat Sergio Gamberini, president van duikuitrustingfabrikant Ocean Reef, in 2012 door een bevriende boer werd uitgedaagd om zijn ervaring met het bouwen van duikuitrusting te combineren met zijn liefde voor tuinieren.

Sindsdien onderzoekt Nemo’s Garden het idee om terrestrische planten onder de zee te kweken. Meer dan honderd verschillende planten hebben wortel geschoten in deze ondergrondse tuin, variërend van geneeskrachtige en aromatische kruiden tot voedsel zoals sla, bonen en aardbeien. Ze hebben niet alleen met succes een reeks gewassen uit de biosferen geoogst, maar ze hebben ook vastgesteld dat de in deze omgeving geproduceerde planten naar verluidt rijker waren aan voedingswaarde dan planten die met traditionele methoden werden gekweekt. Daar stopt het natuurlijk niet.

Maar kan het worden geschaald?

Als het gaat om de engineering ervan, wordt er in elke koepel ongeveer 20.000 liter lucht boven een oppervlaktewaterlichaam gehouden. Het zonlicht van de zon stroomt door het water buiten de biosferen om de lucht binnenin te bereiken en te verwarmen. Wanneer er in de winter minder natuurlijk licht is, geven LED’s die met een stroomdraad aan het oppervlak zijn bevestigd een extra lichtbron. Het water buiten houdt de temperatuur in de koepel dag en nacht constant, en verdamping en condensatie in de koepel houden de planten van vers water voorzien.

Nemo’s Garden wordt ondersteund door Siemens Digital Industries Software, waardoor het team de biosferen op afstand kan bewaken en hopelijk de innovatiecycli naar snellere industrialisatie en schaalvergroting kan versnellen.

Het concept is al effectief en succesvol gebleken, wat betekent dat het team de technologie nu naar andere plaatsen kan gaan exporteren. Er zijn zelfs al biosferen gebouwd in België en de Florida Keys, en er komen er nog meer aan.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: