Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De planeet kan het ons niet veroorloven om overal naartoe te vliegen

Wie kan vliegen – en wie niet?

Een verhit debat is opgelaaid dat ons constante verlangen om de wereld te zien paradoxaal genoeg bijdraagt aan de vernietiging ervan. Maar wie er ook vliegt, de planeet zal onze reizen per vliegtuig niet kunnen betalen.

Hoe groot is de verantwoordelijkheid van het individu ten opzichte van de elites die de atmosfeer met een veel hogere frequentie doorkruisen – heeft niet iedereen recht op een vlucht van tijd tot tijd?

Ja, iedereen heeft het recht om een batterij in het bos te gooien?

Volgens het IPCC is de luchtvaart wereldwijd goed voor ongeveer 2-3 procent van de totale uitstoot van koolstofdioxide. Als ook rekening wordt gehouden met de uitstoot van waterdamp en stikstofoxiden op grote hoogte, zal de klimaatimpact twee keer zo groot zijn.

Maar echt, het is veel erger dan dat. De koelkastmagneet die je tijdens je reis hebt gekocht, moet ook in de vergelijking worden geduwd.

De totale uitstoot van toerisme maakt acht procent uit van alle wereldwijde kooldioxide-emissies, volgens een groep onderzoekers gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change. Ze omvatten het afval – transport, huisvesting, voedsel, dranken, kleding, souvenirs en cosmetica – toen koolstofdioxidestromen uit 160 landen werden geïdentificeerd.

De voorspelling van de onderzoekers was dat de kooldioxide-uitstoot van toerisme zal zijn toegenomen van 2,9 miljard ton in 2009 tot 6,5 miljard ton in 2025 (een tijd die natuurlijk kan worden uitgesteld vanwege de pandemie.)

Wie zijn ‘wij’ eigenlijk?

Het idee dat er geen grote problemen zijn om op vliegvakantie te blijven gaan, bevat een aantal interessante complicaties.

Wie kan vliegen – en wie niet?

Bijvoorbeeld het klassenprobleem. De klassenvraag kan het klimaat niet overtroeven. Het maakt het klimaat niet uit wie er vliegt – elke ton koolstofdioxide die al dan niet wordt uitgestoten, wordt geteld.

Maar gewone mensen hoeven zich niet te schamen voor een reis naar de zon, het is heet geweest in het debat. Maar wie zijn gewone mensen? Wie zijn ‘wij’ eigenlijk?

80 procent van de bewoners van de planeet heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten. Als elke mens op aarde een langeafstandsvlucht per jaar zou maken, zouden de emissies de totale kooldioxide-uitstoot van de Verenigde Staten ver overtreffen.

Kan de planeet zich dit veroorloven?

Het lijkt er niet op.

Iedereen wordt medeplichtig

Terwijl we klimaatschadelijke dingen blijven doen, ook al is het op kleinere schaal dan vele anderen, blijven we ook een systeem legitimeren waarvan velen zich immers realiseren dat het onhoudbaar is.

Dat is wat de omvang van het probleem zo enorm maakt – als ingebed in een maffia-achtige structuur, worden we medeplichtigen gemaakt. En zijn we een beetje schuldig – wie zijn we dan om te beschuldigen en eisen te stellen? Om ons los te breken?

Een studie in Science 2018 toonde aan dat een kritische drempel wordt overschreden wanneer de omvang van een toegewijde minderheid ongeveer 25 procent van de bevolking bereikt. Op dat moment kunnen sociale gewoonten en conventies in één klap veranderen, we kunnen abrupt stoppen met wat we “altijd” hebben gedaan en beginnen te zien wat we als onmogelijk zagen als iets dat volledig voor de hand ligt.

Uitgebreide opiniesystemen kunnen met een duizelingwekkende snelheid uiteenvallen.

Dit is het cruciale punt: natuurlijk moeten structuren veranderen, maar om politieke beslissingen te accepteren, moeten ze geworteld zijn in de mensen. En die verandering begint – zoals altijd – bij het individu.

De verandering is nog niet begonnen

De aanhoudende klimaatcrisis stelt ons voor adembenemende uitdagingen. Een radicale verandering in hoe we ons verhouden tot onze omgeving en onze levensstijl moet werkelijkheid worden als we catastrofale gevolgen voor de planeet willen voorkomen.

De tijd is te kort om de marges te verknoeien, maar de afstanden tussen woorden en daden zijn groot. Het aandeel fossiele brandstoffen voor de wereldenergieproductie is nog steeds meer dan 80 procent – dit is het geval sinds de jaren 1960. In feite is de transitie nog niet echt begonnen – de wereldwijde vraag naar elektriciteit groeit sneller dan hernieuwbare energie kan leveren.

We balanceren op het scherpst van de snede: zonder scherpe emissiereducties zullen we de limiet van 1,5 graad al in het volgende decennium passeren, ja, of erger dan dat: volgens een nieuw rapport is er een risico van 50 procent dat de limiet van 1,5 graad ergens in de komende vijf jaar zal worden overschreden. , wanneer het El Niño-weerfenomeen terugkeert.

De toekomst is er blijkbaar al. Het is in dit perspectief dat de mogelijke schaamte van het individu voor zijn vlucht moet worden geplaatst.

Antarctica dreigt te smelten

Wat zijn de inzetten die we doen over de roulettetafel terwijl de bal draait?

Ja, bij 1,5 graden zal tegen het einde van de eeuw een derde van de Gletsjers in de Himalaya zijn weggesmolten.

Bij twee graden dreigt Antarctica te smelten op een manier die op de lange termijn de zeespiegel met 2,5 meter verhoogt, met het verlies van de meeste kuststeden ter wereld als gevolg.

Uit een analyse van Airbus voor het uitbreken van de pandemie bleek dat er tegen 2037 37.000 nieuwe vliegtuigen nodig zullen zijn, wanneer met name de Aziatische markt aan kracht wint.Hoe de nieuwe, meer “duurzame” vliegtuigbrandstoffen, genaamd SAF (sustainable aviation fuels), in staat zullen zijn om emissies te verminderen en uiteindelijk te elimineren, is gehuld in obscuriteit.

Eigenlijk is het vrij eenvoudig:

Een compleet nieuwe studie toont aan dat vliegen in 2050 0,1 graden bijdraagt aan de opwarming. De helft is te wijten aan de uitstoot die tot op de dag van vandaag heeft plaatsgevonden, de helft is wat komen gaat.

Willen wij hieraan bijdragen?

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: