Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Koolstofimpact van online videostreaming

De Carbon Trust heeft een nieuw rapport gepubliceerd waarin de koolstofimpact van on-demand streaming video wordt onderzocht, om het begrip van de koolstofemissies in verband met videostreaming te verbeteren en toekomstige beslissingen mogelijk te maken op basis van een geïnformeerd begrip van de betrokken methoden, complexiteiten en onzekerheden.

De studie omvat het levenscyclusenergiegebruik van de verschillende componenten die betrokken zijn bij de distributie en weergave van video-inhoud om de koolstofimpact per uur videostreaming te schatten, op basis van video-on-demand-weergave (exclusief live streaming).

De resultaten onthulden dat een individuele koolstofvoetafdruk voor het bekijken van een uur video-on-demand streaming erg klein is in vergelijking met andere dagelijkse activiteiten. De gemiddelde koolstofvoetafdruk in Europa per uur videostreaming is ongeveer 55 g CO2e, wat overeenkomt met het drie keer koken van een gemiddelde waterkoker.

Hoewel de resultaten vergelijkbaar zijn met sommige andere nieuwe schattingen, zijn ze lager dan sommige eerdere studies, voornamelijk vanwege het feit dat oudere energie-intensiteitscijfers aanzienlijk hoger zijn dan cijfers die relevant zijn voor 2020.

De analyse toonde ook aan dat de display-eenheid meestal verantwoordelijk is voor het grootste deel (meer dan 50%) van de totale koolstofvoetafdruk. De voetafdruk (specifiek gerelateerd aan het energieverbruik van het kijkapparaat) voor het kijken naar een 50-inch tv blijkt bijvoorbeeld ongeveer 4,5 keer zo groot te zijn als het kijken naar een laptop en ongeveer 90 keer de grootte van het kijken naar een smartphone. Display-apparaten voor eindgebruikers worden ook energiezuiniger door een mix van technologische vooruitgang, regelgeving en normen (bijvoorbeeld rond stand-byvermogen en maximale vermogensdrempels). In het bijzonder zijn energie-efficiëntiewinsten bereikt door verbeteringen in de displaytechnologie van apparaten. Concreet verbruiken televisieschermen minder energie per oppervlak, dus ze zijn energiezuiniger, wat de voortdurende toename van de gemiddelde tv-paneelafmetingen compenseert. Sommige studies melden dat de verschuiving naar efficiëntere tv’s heeft geleid tot een verminderd tv-gerelateerd energieverbruik in sommige huishoudens.3

Bovendien beïnvloeden veranderingen in de videokwaliteit, als gevolg van verschillende schermresoluties en -instellingen – zoals het overschakelen van high definition naar standaardresolutie – de bitsnelheid die nodig is om videogegevens te verzenden, maar bleken slechts een zeer kleine verandering in kooldioxide-impact te hebben.

Verbeteringen in de technologie zorgen ervoor dat de netwerkapparatuur die nodig is om het internet te leveren steeds energiezuiniger wordt. Parallel aan deze daling van de energie-intensiteit is het opmerkelijk dat de acties en trends in de sector informatiecommunicatietechnologie (ICT), zoals de toegenomen inkoop van hernieuwbare elektriciteit, naar verwachting de koolstofintensiteit van ICT-diensten in de loop van de tijd, waaronder videostreaming, zullen blijven verlagen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: